2017.- 2020.

Zastupnici u Skupštini HNŽ-a raspravljaju o Strategiji razvitka HNŽ-a

Vijesti / Flash | 04. 05. 2017. u 12:25 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije danas raspravljaju o prijedlogu Odluke o usvajanju Strategije razvitka Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) za razdoblje 2017.- 2020. godine, kao i o prijedlogu Odluke o kreditnom zaduženju HNŽ-a.

Predsjedatelj Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je novinarima kako se po prvi put raspravlja o Strategiji razvoja HNŽ-a.

"Klub SDA će podržati usvajanje Strategije, uz eventualno, ako bude prijedloga zadužiti Vladu za redefiniranje određenih stvari u Strategiji", istaknuo je Špago.

U ime tima koji je radio na izradi strategije Katarina Malić Bandur kazala je kako se osnovni ciljevi Strategije razvitka HNŽ-a vežu se uz okvir tri sektora i to društvo, ekonomija i okoliš.

"Osnovni strateški ciljevi vezani su uz podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i turizma. Drugi cilj je vezan za poboljšane kvalitete života građana u skladu europskim standardima i treći cilj vezan je uz gospodarenje okolišem, prostornim, kulturnim i infrastrukturnim resursima", pojasnila je Malić Bandur.

Zastupnik SDP-a u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević istaknuo je kako nisu zadovoljni onim što je predloženo u Strategiji.

"Ovo se ne može zvati strateškim dokumentom. Radi se o nečemu što je skup statističkih informacija koje najmanje govore što bi Vlada trebala raditi. Druga sporna stvar jeste ta da se radi o dokumentu koji je planiran za dvije i pol godine i to se ne može zvati strateški dokument", istaknuo je Žuljević.

Naveo je kako će tražiti da se ova strategija vrati u nacrt i da se stavi u javnu raspravu.

"Ne spominje se industrija, ne spominje se drvni klaster", istaknuo je Žuljević. Navodi kako se radi o dokumentu koji nije konzistentan i apsolutno ne zadovoljava strateške okvire, ne zadovoljava metodološki pristup i "ne može ponuditi ono što bi trebao ponuditi strateški dokument".

No, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg smatra kako su izradili multisektorsku integriranu strategiju razvoja HNŽ-a.

"Izrada ove strategije je naša obveza na putu ka Europskoj uniji. Ne možemo aplicirati na IPA 2 fondove bez strateških planskih dokumenata i na ovaj način mi smo ispunili taj preduvjet". istaknuo je Herceg.

Po njegovim riječima, radi se o dokumentu koji je otvoren i koji će se stalno ažurirati i mijenjati sukladno s potrebama.

Što se tiče Prijedloga odluke o kreditnom zaduženju HNŽ-a Špago navodi kako se to zaduženje odnosi se na nastavak projekta energetske učinkovitosti u sklopu kredita Svjetske banke.

"Skupština bi danas trebala donijeti odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 1,5 milijuna maraka za energetsku učinkovitost četiri školska objekta u HNŽ-u", kazao je Špago.

Riječ je o Osnovnoj školi na Bijelom brijegu u Mostaru, Građevinskoj školi u Mostar, Srednjoj školi kardinala Stepinca u Neumu i Srednjoj školi u Jablanici.

Kopirati
Drag cursor here to close