rasprava

Zastupnici dva sata o osudi federalizacije države

Vijesti / Flash | 15. 02. 2017. u 14:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Ismet Osmanović izjavio je da podržava „rezoluciju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o osudi inicijativa za federalizacijom države i entiteta sa ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija“, koju je na današnjoj sjednici podnio zastupnik Kluba SDP-a BiH Damir Mašić.

Istovremeno, Osmanović je konstatirao da je Klub SDA stava da ne bi bilo fer usvojiti navedenu rezoluciju u predloženom tekstu.

''U pogledu teksta nemamo problem da glasamo za rezoluciju, ali to je moguće ako zajedno sjednemo i vidimo gdje je trebamo ispraviti. Eksplicitno odbijamo takvu rezoluciju'', istaknuo je Osmanović.

Replicirajući mu Mašić je kazao da „rezoluciju može predložiti bilo tko i ako se usvoji to će biti rezolucija Parlamenta FBiH, a ne pojedinca".

''U tekstu sam predvidio da je potpiše predsjedavajući doma Edin Mušić. Nemamo problem da to bude i rezolucija Ismeta Osmanovića'', dodao je Mašić.

Zastupnici Kluba predvođenih HDZ-om BiH, prema riječima šefa kluba Joze Bagarića, ne podržavaju uvrštavanje rezolucije u dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma, jer smatraju da se radi o ozbiljnom aktu koji se treba tako i tretirati.

''Sve su ovo, ipak, paušalne ocjene i presije. Sasvim dovoljno vremena će biti za kvalitetnu analizu'', rekao je Bagarić.

Zastupnici iz istog kluba Slavica Josipović predložila je donošenje zajedničke deklaracije kojom će se "osuditi da svi narodi nisu ravnopravni", a predloženom rezolucijom Mašića, kaže, ugrozilo bi se "i ovo malo prava hrvatskog naroda".

Repliku joj je uputio zastupnik DF-a Dževad Adžem te podsjetio da je u Ustav unijeta konstitutivnost i da konstitutivan znači integrirajući, a ne dezintegrirajući.

''Riječ je o rezoluciji koju je usvojio Europski parlament te je kao takvu treba staviti na razmatranje u Zastupničkom domu. Nismo za to da u tekst europske rezolucije učitavamo nešto poput etna, a čemu možda nije tu mjesto. To je jedno od mnogih otvorenih pitanja, koji se tiču sadržaja teksta predložene rezolucije Mašića'', kazao je zastupnik Kluba SDA Dževad Hodžić.

U tekstu Mašićevog prijedloga rezolucije se navodi da "Zastupnički dom poziva odgovorne institucije, tijela, organe, političke subjekte i pojedince na obustavu, ukidanje, napuštanje svih oblika djelovanja koji potiču na podjelu države BiH po principu etno-teritorijalne dominacije različitih grupa na pojedinim djelovima teritorije BiH, bilo po osnovu federalizacije države, entiteta ili bilo kojem drugom modelu preustroja, kao i kroz nametanje koncepta isključive vladavine i dominacije pojedinih etničkih grupa u postojećim administrativno-teritorijalnim jedinicama države BiH".

Zastupnik Naše stranke Dennis Gratz kategorički odbija da se u Zastupničkom domu razmatra rezolucija na način koji interese BiH podređuje nacionalnim interesima.

''Svrha ove rezolucije je borba protiv etnonacionalnih podjela i veoma je važno brzo reagirati na ovo i to iz pozicije Parlamenta FBiH'', sugerirao je Gratz.

Zaključujući da se o navedenoj rezoluciji raspravljalo proteklih sat i 40 minuta zastupnica Azra Hadžiahmetović (SBiH) predložila je da se rezolucija zastupnika SDP-a Damira Mašića uvrsti kao prva točka dnevnog reda sjednice, čije se utvrđivanje očekuje nakon okončanja pauze koju je trenutno zatražio zastupnički Klub SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close