Klub Bošnjaka u Skupštini HNŽ

Zastupnici: Premijer HNŽ-a nikada nije sazvao sjednicu Vlade na temu problema migrantske krize

Iz Kluba Bošnjaka navode kako ''MUP HNŽ neće odlučivati o političkim pitanjima niti će MUP HNŽ određivati što će biti a što neće biti u HNŽ, nego će samo i jedino kao organ Vlade HNŽ u skladu sa Ustavom i zakonom izvršavati ono što zaključe Vlada HNŽ
Vijesti / Flash | 16. 12. 2019. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Kluba zastupnika Bošnjaka u Skupštini HNŽ-a danas su se oglasili priopćenjem u kojemu ističu kako ''niti zastupnica Hajdarović ni jednim jedinim detaljem niti riječju nisu kazali da jesmo ili da nismo za dolazak migranata na područje HNŽ-a''.

Iz ovoga Kluba ističu '' … Kolege iz Kluba Hrvata imaju pravo na svoj stav tako i mi imamo pravo na naš stav, koji može biti identičan ili suprotan. Ali ga nismo iskazali, te Klub zastupnika Hrvata upravo spinovanjem i zamjenom teza želi predstaviti nešto kao naš stav za koji ne znaju kakav je''.

Zastupnici iz  Kluba Bošnjaka reagirali su nakon što je Klub Hrvata oštro osudio izjave zastupnice Hajdarović i federalne ministrice Borovac o dolasku novih migranata u Izbjeglički centar Salakovac pored Mostara.

''Ono što nas navodi na sumnju da je način izražavanja zabrinutosti zbog najave mogućnosti potencijalnog dolaska migranata na područje HNŽ jeste zaista zabrinutost, a ne jeftino dnevno-političko reagiranje, je činjenica da je član Kluba zastupnika Hrvata ujedno i premijer HNŽ i da nikada nije sazvao ni tematsku sjednicu Vlade na temu problema migrantske krize, a niti makar kao točku dnevnog reda Vlade HNŽ o čemu bi se nakon toga mogla i Skupština HNŽ očitovati i donositi relevantne i ozbiljne zaključke o zaista ozbiljnom i velikom problemu migrantske krize'', navodi se u priopćenju.

U priopćenju koji je u ime Kluba Bošnjaka uputila SDA navodi se kako ''ne postoji djelo koje je uradila ministrica Borovac, a koje je u suprotnosti sa Ustavom i zakonom, pa pozivi koje kolege iz Kluba Hrvata upućuju da se ministrica Borovac procesuira je u stvari poziv na linč. Na njihovu žalost toga u zakonodavstvu u BiH nema''.

Ustav Bosne i Hercegovine nedvosmisleno navodi da su institucije Bosne i Hercegovine isključivo nadležne za pitanja migracija, viza i azila, te da je Bosna i Hercegovina svojim ustavom normirala da će poštovati međunarodne konvencije i standarde koje reguliraju osnovna ljudska prava.

Nadalje, Europa se zalaže za ljudsko dostojanstvo, slobodu, jednakost i najvažnije ljudska prava. Međutim, koristeći se nesretnom sudbinom migranata smještenih u Izbjeglički centar Salakovac, oni koji tvrde da su 'nositelji Europskih vrijednosti'', svojim izjavama i postupcima izazivaju nesigurnost, strah i paniku u javnosti Hercegovine, navodi se u priopćenju.

Iz Kluba Bošnjaka navode kako ''MUP HNŽ neće odlučivati o političkim pitanjima niti će MUP HNŽ određivati što će biti a što neće biti u HNŽ, nego će samo i jedino kao organ Vlade HNŽ u skladu sa Ustavom i zakonom izvršavati ono što zaključe Vlada HNŽ i Skupština HNŽ''.

Na kraju su pozvali premijera HNŽ da, ako dijeli zabrinutost Kluba zastupnika Hrvata u čijem radu sudjeluje, sazove tematsku sjednicu Vlade HNŽ na temu migrantske krize i načini materijal Vlade HNŽ za skupštinsko zasjedanje na istu temu.

Kopirati
Drag cursor here to close