zAVOD

Zašto Srpska ne priznaje popis?

Vijesti / Flash | 30. 06. 2016. u 08:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za statistiku Republike Srpske upozorio je da će Agencija za statistiku BiH snositi odgovornost što rezultati popisa stanovništva u BiH neće biti točni i upotrebljivi, jer nisu plod stručnog, temeljnog i opreznog rada.

Iz Zavoda je Srni rečeno da je predsjedatelj Međunarodne monitoring grupe Pieter Everaers, dan uoči najavljene objave rezultata popisa, u pismu statističkim agencijama u BiH ukazao na oprez u prvoj fazi predstavljanja rezultata zbog potrebe da se izvrši validacija podataka i osigura potrebna kvaliteta popisnih rezultata.

''Ovo pismo potvrda je opravdane zabrinutosti Zavoda za statistiku Srpske, koji je upozorio Agenciju za statistiku BiH i Everaersa da posljednjih dana u Središnjem obradnom mjestu za obradu podataka u Istočnom Sarajevu u okviru obrade podataka nije rađena interna validacija za manji dio podataka, kao ni eksterna validacija - postupak utvrđivanja valjanosti za veći dio podataka'', rečeno je Srni u Zavodu.

"To nije u skladu s članom 36. Zakona o popisu, ali i preporukama IMO", naveli su u Republičkom zavodu za statistiku.

Iz Zavoda naglašavaju da zbog toga rezultati popisa nikako ne mogu biti relevantni niti validni, a kao takvi ne mogu biti ni međunarodno usporedivi.

Ti rezultati nisu točni, kažu u Zavodu, zbog silnih zakonskih, proceduralnih, materijalnih i drugih propusta na šta je Republički zavod konstantno upozoravao.

"S obzirom da je sam Everaers obavijestio da će IMO ocijeniti kvalitetu popisa nakon detaljne ocjene obrade i diseminacije koja bi se trebala izvršiti u rujnu ili listopadu ove godine, prema navodima iz jučerašnjeg pisma odgovornost za primjenu preporuka IMO tima potpuno je na Agenciji za statistiku BiH", kažu u Republičkom zavodu za statistiku.

Kopirati
Drag cursor here to close