Uništena bomba

Zašto je mostarska Jasenica ''groblje bombi''?

Federalna uprava civilne zaštite objavila je kako je u posljednjih 20 godina s ovog područja uklonila više od 20 bombi.
Vijesti / Flash | 07. 12. 2018. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lokacija u mostarskom naselju Jasenica na kojoj je pronađena bomba AN M64A1 bila je tijekom Drugog svjetskog rata meta intenzivnih napada bombarderskog i lovačko-bombarderskog zrakoplovstva jer se na tom području nalazio vojni aerodrom, objavila je Federalna uprava civilne zaštite.

Foto: FUCZ / Demineri pred 'plijenom'


Naime, u četvrtak rano ujutro na području Bijele kod Mostara uništena je bomba bruto mase 238 kg američke konstrukcije zaostala iz perioda Drugog svjetskog rata a pronađena u mostarskom naselju Jasenica.

Federalna uprava civilne zaštite objavila je kako je u posljednjih 20 godina s ovog područja uklonila tri talijanske poluprobojne avionske bombe mase 100 kilograma tipa Bombamina 100M, 16 rasprskavajućih bombi od 20 libri tipa AN M41A1, te dvije razorne bombe od 500 libri tipa AN M64A1. Posljednja koja je pronađena bila je tipa AN M64A1.

Foto: FUCZ / Demineri u akciji

Kao strateška meta područje je prvi put bombardirano od 6. do 8. travnja 1941. godine od strane ratnog zrakoplovstva Italije (Reggia Aeronautica) kada je na aerodromu uništeno i teško oštećeno preko 100 zrakoplova Jugoslavenskog kraljevskog vazduhoplovstva. Nakon kapitulacije fašističke Italije i baziranja njemačke Luftwaffe na ovaj aerodrom počinju Saveznički napadi na ovu lokaciju.

Prva dva saveznička napada manjih razmjera dogodila su se 12. i 29. studenog 1943. godine, da bi od 8. siječnja do 2. travnja 1944. godine aerodrom Jasenice bio napadnut još šest puta od strane 15. Strateških zračnih snaga Američkog ratnog zrakoplovstva. U savezničkim napadima na ovu lokaciju korištene su pretežno razorne bombe nominalne mase od 500 libri (od 227 do 240 kg) kojih je bačeno između 600 i 800 tona (2.400 do 3.200 bombi), te u jednom napadu svežnjevi rasprskavajućih bombi mase 20 libri (10 kg) kojih je bačeno 95 tona (oko 9.000 bombi).

Foto: FUCZ / Bomba je razoružana metodom manualnog skidanja prednjeg i zadnjeg upaljača

U izuzetno složenoj i rizičnoj operaciji izmiještanja i uništavanja sudjelovalo je 12 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite; Odsjeka za uklanjanje eksplozivnih sredstava, timova za uklanjanje eksplozivnih sredstava Mostar A i Sarajevo A, te Plant tima, a nadzor cijele operacije je vršen bespilotnom letjelicom-dronom.

Zbog stanja u kojem je pronađena ova bomba je razoružana metodom manualnog skidanja prednjeg i zadnjeg upaljača u skladu s tehničkim uputstvom edicije “60-Series A EOD publications” za upaljače avionskih bombi američke konstrukcije. Nakon izvršene deaktivacije bomba je utovarena na transportnu prikolicu i pripremljena za prijevoz do mjesta za uništenje u Bijeloj, a uklonjeni upaljači su uništeni detonacijom.

Foto: FUCZ / Uništenje bombe je izvršeno alatom Alford HD Vulkan izazivanjem deflagracije

Uništenje bombe je izvršeno alatom Alford HD Vulkan izazivanjem deflagracije, odnosno niske reakcije, čime je potpuno izbjegnuto stvaranje fragmentacije i udarnog talasa te je utjecaj ove procedure na okolinu sveden na minimum. Tijekom uništenja na lokalitetu Bijela na licu mjesta je u pripravnosti bila i Profesionalna vatrogasna jedinica iz Mostara.

Podršku su pružili pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantonalna uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo, te Profesionalna vatrogasna jedinica Mostar.

Foto: FUCZ / Područje je prvi put bombardirano od 6. do 8. travnja 1941. godine 

Operacija je završena u 9.15 sati 6. prosinca 2018. godine uklanjanjem ostataka košuljice s mjesta uništenja.

Kopirati
Drag cursor here to close