Nisu dobili poziv

Zašto GSSuBiH nije bio uključen u potragu za Konstantinom?

Vijesti / Flash | 12. 03. 2017. u 17:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo prije svega da izrazimo iskrenu sućut obitelji stradalog dječaka Konstantina, i razumjevanje i potporu svim spasiocima koji su ovih dana ulagali velike napore da se nestali dječak pronađe. Ujedno nam je i žao što nas nisu pozvali da im pomognemo u ovoj zahtjevnoj spasilačkoj misiji u kojoj smo i mi mogli kvalitetno pomoći'', navodi GSSuBiH u priopćenju.

GSS tvrdi kako je svima jako dobro poznato da se GSSuBiH već godinama vrlo aktivno i kvalitetno bavi traganjem za izgubljenim i nestalim osobama i zato im je pomalo čudno zašto ih kolege nisu pozvale u pomoć u ovu akciju potrage za nestalim dječakom.

''Nikako ne želimo tvrditi da bi uz našu pomoć dječak bio brže pronađen, ali mislimo da je svakako neopravdano i ljudski i stručno-ne angažirati sve raspoložive resurse i snage koje vam stoje na raspolaganju, pogotovu na tako osjetljiv incident kakav je nestanak autističnog dječaka'', kažu u priopćenju.

Iz GSS-a tvrde kako im je iskreno žao zbog ovoga propusta i nadaju se da će ubudućim slučajevima njihove kolege spašavatelji imati na umu da ih pozovu.

''Ne znamo koji su bili razlozi nepozivanja, dali je to zbog toga što se politika uvukla u svaku sporu našeg života, pa i u spašavanje ljudskih života ili neko misli da je poziv u pomoć kolegama iskazivanje vlastite slabosti…, kako god bilo, mislimo da nije dobro tako razmišljati. Mi smo, za primjer, vrlo rado došli da pomognemo tražiti dječaka i djevojčicu u Rašljanima, a nakon toga, kad smo imali potragu na Vran planini prošle godine, kolege iz dc.Brčkog su zvali i pitali: ” treba li pomoć?”, mi smo rekli DA, dođite da nam pomognete. Ne zato što mi ne znamo i ne možemo sami to raditi, nego zato da maksimalno iskoristimo sve ponuđene potencijale u cilju što bržeg pronalaska nestalog. I krenuo je konvoj vozila iz dc.Brčkog i stigli su na pola puta kad smo im javili da je nestali pronađen i da se mogu vratiti. I hvala im na pokazanoj dobroj volji'', navedeno iz GSS-a.

Kažu kako GSSuBiH radi potrage po najnovijim svjetskim metodama, zasnovanim na teoriji potrage, koja je utemeljena na svjetskoj bazi statističkih podataka o potragama za nestalim i izgubljenim osobama- ISRID. Navode da su njhove potrage puno efikasnije i uspješnije od kako rade po tim metodama.

Mediji su objavili kako su u potrazi za desetogodišnjim Konstantinom Stijepićem iz sela Lopare   bili uključeni pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite Srpske, Federalna uprave Civilne zaštite, Oružane snage BiH, Civilna zaštita Brčko distrikta. 

Osim njih, u potrazi su sudjelovali Crveni križ iz Brčkog, vatrogasci iz Lopara i Ugljevika, Gorske službe spašavanja iz Banja Luke, spasioci iz Foče, lovci i veliki broj mještana iz Lopara i susjednih općina. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close