Apsurd u BiH

Zaštitu osobnih podataka obilježila zloupotreba prava na zaštitu osobnih podataka

Vijesti / Flash | 28. 01. 2016. u 15:32 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH Petar Kovačević je danas na press-konferenciji u Sarajevu, povodom obilježavanja europskog Dana zaštite podataka, kazao da je pravo na zaštitu osobnih podataka jedno od osnovnih ljudskih prava i ono u BiH u kontinuitetu doživljava svoju afirmaciju.

Istaknuo je i kako nisu zadovoljni trenutnim stanjem u oblasti zaštite osobnih podataka, dodajući da tu ima mnogo što da se uradi, i u formalnom i u faktičkom smislu.

''Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i sve ono što čeka BiH na putu ka EU, osnažit će i zaštitu osobnih podataka. Donošenje određenih kvalitetnih zakona, procedura, pravila će ojačati demokratski kapacitet BiH i u smislu zaštite ljudskih prava i vladavine prava'', ocijenio je Kovačević.

Govoreći o tome što je obilježilo zaštitu osobnih podataka u BiH u 2015. godini, naveo je da je to, na neki način, 'apsurdna situacija da je zaštitu osobnih podataka obilježila zloupotreba prava na zaštitu osobnih podataka'.

''Sve je više prisutno u praksi da se javni organi pozivaju na zaštitu osobnih podataka proizvoljno, čime urušavaju drugo pravo, pravo na slobodu pristupa informacijama'', kazao je Kovačević. Najavio je da će u ovoj godini u fokusu rada Agencije biti javni organi, kao i do sada, prije svega, posebno kada je u pitanju obrada osobnih podataka u medijima u postupcima koje vode policijski organi.

''Za nas je to u mnogo čemu neprihvatljivo, da se od kaznenih postupaka prave realityi, obrađujući osobne podatke. Mediji nisu u našem domenu, ali jesu policijski organi i mi ćemo se tu potruditi u suradnji i sa njima da se nađe balans i da se osigura zakonita obrada osobnih podataka u tim postupcima'', naveo je Kovačević.

Dodao je da tu ne misle samo na prava osumnjičenih, već i na prava svjedoka, prava žrtava, 'jer je neprihvatljivo da majka za smrt djeteta sazna putem televizije'. Zamjenik direktora Agencije Ante Boras je istaknuo da je zaštita privatnosti jedno od temeljnih ljudskih prava i jasno je prepoznato u međunarodnim konvencijama čija je potpisnica i BiH.

Pomoćnica direktora Sektora za inspekcijski nadzor, prigovore i glavni registar Samira Čampara je navela da je u 2015. godini Agencija provela 90 inspekcijskih nadzora, od čega 58 je planirala i to u cilju provjeravanja koliko ovlaštene osobe u pojedinim tijelima u BiH, na bilo kojoj razini, zakonito pristupaju centralnoj evidenciji građana koja se vodi kod Agencije za identifikaciju dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka.

''Nadzore smo izvršili u svim policijskim tijelima na svim razinama, od županijske, entitetske razine BiH, zatim u inspekcijskim službama i poreznim upravama na razini županije. Utvrdili smo da je jedna trećina tih postupaka, odnosno pristupa središnjoj evidenciji, bila protiuzakonita dok je velika većina njih, preostale dvije trećine bile zakonite'', navela je Čampara.

Dodala je da je suština ovih njihovih kontrola bila da se utvrdi da li službenici ovlaštenih tijela u skladu sa svojim ovlaštenjima pristupaju središnjoj evidenciji građana.

Po njezinim riječima, aktivnost inspekcijskog nadzora vršili su i u 22 banke i mikrokreditne organizacije u BiH, a ti postupci još nisu okončani. Čampara je navela da su u proteklom razdoblju zaprimili i 121 prigovor nositelja fizičkih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close