ptice idu pješice

Zaštitite radnike na otvorenom - izloženi su opasnim materijama

Vijesti / Flash | 23. 12. 2015. u 10:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građanska inicijativa "Borba za život" i Udruženje građana "Eko akcija" informirali su sindikate o intenzitetu zagađenja i adekvatnoj zaštiti, posebno radnika koji su izloženi cjelodnevnom boravku na otvorenom.

U priopćenju za javnost napominju da je u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima koji reguliraju oblast zaštite na radu poslodavac u obavezi osigurati svojim uposlenicima adekvatne mjere zaštite u slučajevima izloženosti po zdravlje opasnim materijama, piše Fena.

U situaciji ovako visokog stupnja zagađenja zraka, a po međunarodno usvojenim standardima preporučuje se stalna upotreba zaštitnih maski standardne klasifikacije FPP2 ili FPP3.

Zbog prirode posla jedan dio članova sindikata, a naših sugrađana, prijatelja i članova obitelji, kako se dodaje u priopćenju, prinuđen je dugotrajno boraviti na 'takvom zraku' i dalje izvršavati radne obveze povezane s većom fizičkom aktivnosti.

''Sačuvajmo zdravlje naših policajaca iz prometne policije koji na glavnim prometnim raskrsnicama, koje su ujedno i najzagađenije, omogućavaju brži protok vozila i time manju emisiju štetnih čestica. Učinimo nešto za zaštitu zdravlja naših sugrađana iz komunalnog gospodarstva, posebno radnika koji rade na odvozu smeća i otpada, na čišćenju ulica i prometnica, kao i radnika, građevinaca koji su izloženi fizičkom radu pod ovakvim atmosferskim uvjetima'', navodi se u priopćenju.

U posljednjih dvadesetak dana svjedoci smo izuzetno visokog stupnja zagađenja zraka u dijelu FBiH, a posebno u urbanim sredinama Tuzlanske, Zeničko-dobojske i Sarajevske županije. Vlade tih županija su u nekoliko navrata i reagirale u skladu s trenutno važećim propisima kroz upozorenja i preporuke za izbjegavanje fizičke aktivnosti i boravka na zagađenom zraku.

Stanje pripravnosti

Na području Županije Sarajevo i grada Zenice i dalje je, zbog povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku, na snazi epizoda "Pripravnosti".

Nadležne institucije poduzimaju mjere u skladu s lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti, spriopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite, piše Fena.

I na području Tuzle, na lokalitetima Skver i Bosanski kulturni centar, kvaliteta zraka odgovarala je kvaliteti prekomjernog zagađenja.

Na lokalitetima Bukinje i Lukavac kvalitet zraka odgovarao je kvalitetu čistog zraka, saopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close