Uvjeti zaštite

Zaštita osobnih podataka ključna u borbi protiv kriminala

Vijesti / Flash | 18. 04. 2016. u 12:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnica Eurojusta Malči Gabrijelčić kazala je danas da su razmjena operativnih podataka i zaštita osobnih podataka ključne u efektivnoj borbi protiv organiziranog kriminala.

To je izjavila na radionici o uvjetima zaštite osobnih podataka te suradnji Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH i Eurojusta, koja je počela u Sarajevu.

Podsjetila je da je Eurojust tijelo Europske unije koje se bavi koordinacijom i suradnjom zemalja članica u borbi protiv organiziranog kriminala, ali budući da ta vrsta kriminala ne poznaje granice, Eurojust također surađuje i sa zemljama koje nisu članice ove unije.

Dodala je da u suradnji sa zemljama koje nisu članice EU, pokušavaju napraviti određeni napredak i ostvariti suradnju u kaznenim slučajevima.

''Budući da ćemo na današnjoj radionici razgovarati o razmjeni informacija, za nas je zaštita osobnih podataka jako važna i znači mnogo u rješavanju kaznenih slučajeva'', zaključila je.

Direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH Petar Kovačević istaknuo je da je cilj radionice razmjena znanja i najboljih praksi u odnosu na standarde zaštite podataka EU u tužiteljstvima u kaznenom postupku, te u skladu sa zahtjevima za odgovarajuće rukovanje i obradu osobnih podataka, koji omogućavaju suradnju s Eurojustom.

''Pokrenuli smo određene aktivnosti da bismo potpisali sporazum o suradnji, a prvi uvjet je zaštita osobnih podataka. Bez adekvatne zaštite, nema adekvatne suradnje, jer se zaštita pojavljuje kao javni interes, a ne pravo pojedinca'', pojasnio je.

Sudionici radionice su predstavnici Ministarstva pravde BiH, Federalnog ministarstva pravde i Ministarstva pravde Republike Srpske, predstavnici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH, predstavnici tužiteljstva iz oba entiteta BiH i Tužiteljstva Brčko Distrikta BiH, te službenici Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH.

Stručnjaci zemalja članica EU, predstavnik Ministarstva pravde BiH, kao i predstavnica Agencije, će u naredna dva dana održati niz predavanja o pravnim okvirima i trenutnoj situaciji u vezi sa zaštitom podataka u tužiteljstvima u kaznenim procedurama.

Kopirati
Drag cursor here to close