Jeroen Oerlemans

Zarobljeni novinar: Pobunjenici s britanskim naglaskom, mislim da niti jedan nije bio Sirijac

Vijesti / Flash | 30. 07. 2012. u 11:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva novinara koja su bila zarobljena od strane pobunjenika u Siriji za vrijeme prelaska turske granice, puštena su na slobodu nakon što su 7 dana proveli u zatočeništvu.

Odmah po prelasku granice 19.7.2012 zarobljeni su John Cantlie, britanski fotoreporter koji je radio za The Sunday Times, The Sunday Telegraph i BBC, i poznati nizozemski fotoreporter Jeroen Oerlemans.

Oerlemans je u petak dao intervju za nizozemski list NRC Handelsblat u kojem je opisao svoje iskustvo. Ističe kako većina nisu iz Sirije, a dio njih govori prepoznatljivim britanskim naglaskom. Štoviše, prema naglasku, smatra kako su pobunjenici iz Londona ili Briminghama. Tvrdi kako je ih je bilo do 100.

U telefonskom razgovoru za The New York Times istaknuo je: "Svi su bili strani džihadisti, mislim da nije bilo jednog Sirijca među njima".

"Svi su istaknuli kako su došli iz drugih zemalja kao što su Pakistan, Bangaldeš, Čečenija itd. Rekli su kako iznad cijele grupe stoji nekakav 'emir'", ističe Oerlemans.

"Po cijeli dan su nam pričali o Kuranu i kako će uvesti šerijatski zakon u Siriju. Ne mislim da su bili Al Qaeda, doimali su se previše amaterski da bi bili", rekao je.
Navodi kako je oko 40% njih pričalo engleski.

"Jedan crni džiahdist je izgubio živce i počeo vikati: 'ovo su novinari i sada će vidjeti kako spremamo međunarodni džihad", navodi Oerlemans.

Za vrijeme zatočeništva dva novinara su pokušala bijeg, ali neuspješno. Oerlemans je zadobio dva hica u nogu dok je njegov kolega ranjen u ruku.

Pušteni su na slobodu tek nakon intervencije Slobodne Sirijske Vojske (FSA), vjerojatno na inzsitiranje britanskog ureda za vanjske poslove u čijoj izjavi stoji: "Od kada je prijavljen njihov nestanak neumorno smo radili da doznamo gdje su".

Kopirati
Drag cursor here to close