Izvanredne situacije

Zar treba izgorjeti pola Hercegovine, da bi država promijenila pristup

Vijesti / Flash | 19. 07. 2017. u 20:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije Edin Forto upozorio je da se i ove godine ponavlja isti scenarij u kojem vatrogasci i druge službe uključene u rješavanje izvanrednih situacija i spašavanje ljudskih života nemaju dovoljno resursa za djelovanje na terenu.

''U ljetnim mjesecima kad krene sezona požara već je kasno da se strateški promišlja o ovom ozbiljnom problemu, ipak činjenica je da naša država je daleko od zadovoljavajućeg statusa kad je u pitanju zaštita i borba protiv požara. Stanje naših vatrogasaca, kao i jedinica civilne zaštite daleko je od zadovoljavajuće, a činjenica je da ni na jednom planu ne vidimo da odgovorni žele učiniti više na rješavanju ovog problema. Opremljenost jedinica je loša, u nekim općinama vatrogascima nedostaje osnovnih sredstava za gašenje, a cijela država nema niti jednu specijaliziranu letjelicu za gašenje požara. U narednom razdoblju sve nadležne institucije na svim nivoima, pogotovo entitetskim i državnom, moraju uraditi mnogo viša na ozbiljnijem tretiranju ovog kompleksnog problema kod nas'', poručuje Forto, a piše Fokus.ba.

''Posebno je teška situacija u siromašnim općinama, gdje vatrogascima nedostaje naprtnjača i lopata, a da ne govorimo o modernim vozilima ili kemijskim sredstvima za gašenje vatre koji su problem i naših većih gradova. Naša stranka traži da se izrada nove državne strategije protupožarne zaštite stavi kao prioritet te da se ozbiljno razmotri kupovina neke specijalizirane letjelice za gašenje požara. Ovo i prošla ljeta dokaz su da nam je to potrebno, a ipak se ne radi o nekim sredstvima koje ova država nema: Zar treba pola Hercegovine izgorjeti pa da tek onda da vlasti shvate da nešto treba mijenjati'', zaključio je Forto.

Kopirati
Drag cursor here to close