javno zdravstvo

Zapošljavanje u Zavodu: Radnici pod pritiscima, inspekcija kreće u provjeru

Vijesti / Flash | 26. 02. 2016. u 08:00 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Strahoviti pritisak danas su trpjeli radnici Zavoda, a direktor bjesomučno traži krivce među radnicima koje portalu Bljesak poslao prijavu Dalile Ivanković na natječaj iz 2008 godine'', izjavili su radnici na Bljesak.info nakon što je na BHT-u objavljen prilog o zapošljavanju u Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a.

Naime, i državna televizija je objavila kako uposlenici Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a tvrde kako je direktor Eniz Čolaković zloupotrijebio ovlasti i prekršio zakon uposlivši Dalilu Ivanković na mjesto voditeljice Laboratorija Zavoda. Ona, naime, nema radno iskustvo za radno mjesto na koje se prijavila po natječaju iz 2008. godine i na koje je primljena samo dva mjeseca poslije diplomiranja.

Direktor Zavoda tvrdi kako je sve po zakonu, a o svemu će odlučiti inspekcija županijskog Ministarstva zdravstva.

Radnici, koji su se prvo obratili portalu Bljesak.info, tvrde kako za spomenuto radno mjesto treba imati minimalno tri godine radnog iskustva te da direktor nije objavljivao natječaje kako se na to mjesto ne bi netko drugi prijavio No, direktor, koji je našem portalu uputio i demante o poznavanju i povezanosti s Ivanković, kaže kako su se diplomiranjem prve generacije magistara kemije s Univerziteta Đemal Bijedić stekli uvjeti da ''primimo nekoga u radni odnos''.

Demantirao je optužbe radnika da je od ranije poznavao djelatnicu, a za BHT je izjavio kako nikada ranije nisu kontaktirali.

No, radnici portalu Bljesak.info još ranije su dostavili preslik Facebook stranice spomenute uposlenice na kojem je vidljiv Čolakovićev komentar na njezinu fotografiju iz prosinca prošle godine.

''Odluke su vrata koja otvaraju sudbinu, ti svoju sudbinu danas imaš u rukama, dobro je iskoristi'', navodi Čolaković na što mu Ivanković uzvraća kako se ''nada da za nju neće biti preteška niti jedna nova spoznaja i nijedna nova zadaća''.

Radnici, koji kažu kako i Čolakovićeva supruga radi u Zavodu, u novom obraćanju portalu Bljesak navode kako se radi se o ''direktnom stranačkom i prijateljskom kadroviranju u javnu instituciju, nepotizmu i zloupotrebi službenog položaja''.

''Smatramo da, budući da je ovim direktno ugroženo zdravlje stanovništva Mostara da ima elemenata i kaznene odgovornosti, pa očekujemo i konačnu reakciju ministra zdravstva HNŽ i županijskog tužiteljstva'', navode radnici te ističu kako se vrše ''strahoviti pritisci sa svih strana na radnike Zavoda''.

Iz Vlade HNŽ-a potvrđeno je kako inspekcija sve izanalizirati.

Kopirati
Drag cursor here to close