Valerija Galić

Započeo mandat nove predsjednice Ustavnog suda BiH

Na posebnoj plenarnoj sjednici koja je održana 14. srpnja 2022. godine, Ustavni sud BiH je, u skladu s pravilima, jednoglasno izabrao sutkinju Valeriju Galić za novu predsjednicu ovog suda.
Vijesti / Flash | 16. 08. 2022. u 13:02 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) jednoglasno je izabrao dosadašnju sutkinju Valeriju Galić za novu predsjednicu ove institucije, čiji mandat počinje u utorak, 16. kolovoza 2022. godine, priopćeno je iz Ustavnog suda.

Na posebnoj plenarnoj sjednici koja je održana 14. srpnja 2022. godine, Ustavni sud BiH je, u skladu s pravilima, jednoglasno izabrao sutkinju Valeriju Galić za novu predsjednicu ovog suda, za preostali mandat dosadašnjeg predsjednika Mate Tadića.

Mandat predsjednice Galić počinje 16. kolovoza ove godine.

Galić je za sutkinju Ustavnog suda izabrana u svibnju 2002., a na dužnost je stupila u svibnju naredne godine, nakon konstituirajuće sjednice novog saziva Ustavnog suda BiH. Od 2006. do 2012. godine obavljala je dužnost potpredsjednice Ustavnog suda u dva mandata, a dužnost predsjednice obavljala je od 2012. do 2015. godine.

Ranije je, kao članica, učestvovala u više radnih komisija za izradu i donošenje sistemskih zakona iz raznih oblasti. Kao predstavnica BiH iz FBiH i članica Komisije za harmonizaciju pravnog sistema sa europskom legislativom, učestvovala je u nekoliko međunarodnih programa koji su realizirani u SAD-u i Francuskoj (Strasbourg).

Koautorica je i recenzentica nekoliko stručnih publikacija, navodi se u njenoj biografiji. Bila je članica Komisije za polaganje stručnog ispita za radnike uprave u Federaciji BiH, ispitivačica za predmete Osnove ustavnog uređenja i Osnove uprave u Federaciji BiH, kao i članica Komisije za polaganje pravosudnog ispita na razini Federacije BiH i BiH. Kao predavačica je sudjelovala na više domaćih i međunarodnih skupova iz oblasti ustavnog sudstva, te zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Dosadašnji predsjednik Suda Mato Tadić izabran je na ovu poziciju u svibnju 2021. godine, a u Ustavnom sudu je radio kao sudac od 2002. godine. Od konstituiranja Ustavnog suda BiH 2003. pa do 2006. godine obavljao je dužnost predsjednika Suda. Na dužnost potpredsjednika Ustavnoga suda izabran je i 2015., a reizabran 2018. godine.

Tadiću je 15. augusta 2022. godine istekao mandat suca, budući da je na taj dan navršio 70 godina života, do kada i traje mandat sudaca Ustavnog suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close