Zlatni trokut

Zaplijenjeno 20 milijuna tableta metamfetamina

Vijesti / Flash | 10. 08. 2017. u 12:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mianmarske vlasti zaplijenile su 20 milijuna tableta metamfetamina, 600.000 pilula ekstazija i blokove heroina u "Zlatnom trokutu" u kome se proizvodi droga, u kako se vjeruje, najvećoj zapljeni droge u ovoj godini.

Vlasti su pretražile četiri kuće u Tachileiku, pograničnom gradu u mianmarskoj saveznoj državi Shan u blizini Tajlanda, i redovnoj destinaciji za slanje droge prema velikom tržištu jugoistočne Azije.

Svaka tableta metamfetamina vrijedi između dva i pet dolara u Mianmaru. Njezina vrijednost, međutim, bukne kada je prevoze narko-bossovi u Tajland i dalje.

''Policija Mianmara istražuje slučaj i poduzet će akciju protiv četiri uhićene osobe'', navode vlasti Tachileika u priopćenju objavljenom u srijedu navečer.

Zaplijenjeno je, između ostalog, 20 miliona tableta metamfetamina, 200 kilograma "icea" (metamfetamina u kristalu), 9,1 kilograma heroina, 610.000 pilula ekstazija i pet vreća kafeina - koji se miješa s tabletama metamfetamina u smjesu poznatu kao "yaba", što znači "luda medicina".

Policija i vojska također su zaplijenili smjese koje se koriste za označavanje paketa s drogom, na kojima se pišu logotipi "999" i "WY" za laboratorije za proizvodnju droge koje pripadaju etničkoj grupi Wa.

Sjeverni i južni Wa dijele samuopravnu državu na granici s Tajlandom. Analitičari tvrde da oni financiraju svoje velike paravojske novcem od droge.

Wa dominira proizvodnjom opijuma i metamfetamina u Zlatnom trokutu, regiji u kojoj se graniče Mijanmar, Laos i Tajland, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close