Kol'ko nas nema

Zapeli opet rezultati popisa

Vijesti / Flash | 30. 05. 2016. u 11:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić rekao je kako donošenjem odluke o objavi popisa nije prekršio zakon.

"Odluka o usvajanju jedinstvene metodologije za obradu podataka popisa iz 2013. godine u potpunosti je zasnovana u skladu sa zakonima o statistici i popisu stanovništva BiH", naveo je Jukić i dodao da Agencija za statistiku mora biti neovisna o politici.

Odbijene optužbe

Odbio je, piše Srna, sve optužbe da mu je netko naredio što bi trebao raditi, te je naveo da je postupio kako mu je zakon nalagao. Jukić je rekao da će rezultati popisa biti objavljeni na vrijeme jer su intenzivirane aktivnosti na obradi podataka, a Europska komisija je angažirala stručnjake za pomoć.

Naglasio je kako bi trebalo provesti detaljnu istragu ukoliko je netko na nezakonit način koristio podatke Agencije za statistiku i dodao kako bi Vijeće ministara BiH, u roku od 10 do 15 dana, trebalo sastaviti informaciju o stanju popisnih aktivnosti i da nakon toga bude otvorena rasprava u Zastupničkom domu BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je pak kako će Vijeće ministara, ako dobije zahtjev Parlamentarne skupštine BiH, dostaviti informaciju o odluci o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.

"U Glavno tajništvo Vijeće ministara do jutros nije stigao zahtjev Parlamentarne skupštine za dostavljanje odgovarajuće informacije koja bi bila predmet parlamentarne rasprave", rekao je Šarović novinarima nakon što je prekinuta hitna sjednica Zastupničkog doma u vezi s jedinstvenim programom obrade popisnih podataka.

Bez jedinstva

Šarović je podsjetio da je Vijeće ministara 10. ožujka imalo na dnevnom redu informaciju o problemu usvajanja jedinstvenog programa obrade popisnih podataka i da je tad donio zaključak kojim je od Agencije za statistiku BiH i entitetskih zavoda za statistiku zatraženo da ulože dodatne napore kako bi zajednički došli do jedinstvenog programa i kako bi rezultati bili objavljeni do zakonom predviđenog roka.

"Vidimo da se nije moglo doći do jedinstvenog stava i da smo došli u situaciju da o tome raspravlja parlament", rekao je Šarović i naglasio kako po Zakonu o popisu stanovništva Vijeće ministara nema bilo kakve ingerencije u vezi s pitanjem jedinstvenog programa obrade popisnih podataka, ali da će, ako parlament zatraži informaciju, zatražiti informacije od nadležnih institucija, u ovom slučaju statističkih agencija u BiH.

Podsjećamo, hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posvećena popisu stanovništva prekinuta je i bit će nastavljena kada bude dobivena informacija Vijeća ministara u vezi sa Odlukom o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa.

RS ne odustaje

Hitna sjednica zakazana je na zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a, a predsjedatelj Kluba Staša Košarac rekao je kako nije dobro za BiH što Vijeće ministara do sada nije raspravljao o odluci direktora Agencije za statistiku BiH.

Dodao je kako je, prema vrlo jasnim stavovima institucija Republike Srpske, odluka o objavi rezultata štetna i da nije donesena u skladu sa zakonom.

"Tražimo da odluke budu zakonite i da se u potpunosti uvažavaju stavovi svih koji su u tom procesu, znači agencija za statistiku Republike Srpske i FBiH", istaknuo je Košarac rekavši kako očekuje da će u sljedećih deset, petnaest dana biti održana sjednica Zastupničkog doma na čijem će dnevnom redu biti informacija Vijeća ministara BiH.

"Nemojte da namećemo jedni drugima rješenja, već da na osnovu informacije Vijeća ministara iznesemo svi svoj stav o tom pitanju, a naš stav je jasan i nećemo odustati od njega", poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close