Gorbačov

Zapad se pomirio: Krim je dijete Rusije

Vijesti / Flash | 19. 11. 2014. u 11:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši lider SSSR-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mihail Gorbačov izjavio je kako vjeruje da je Zapad prihvatio odluku građana Krima da se priključe Rusiji.

Na pitanje novinara Komsomolskaje pravde o tome je li Zapad prihvatio činjenicu da je Krim sada dio Rusije, Gorbačov je odgovorio: "Mislim da jeste. Moje mišljenje je da se Zapad s tim pomirio", prenijela je agencija Tass.

Gorbačov je dodao da je aktualna kriza u Ukrajini posljedica prenagljenog raspada Sovjetskog saveza poslije sklapanja Beloveškog sporazuma iz 1991. godine, kojeg su potpisali lideri Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Kad su počeli pregovori o Beloveškom sporazumu, trebalo je pokrenuti pitanje Krima, rekao je bivši sovjetski lider, dodajući: "Rusiju ne treba silom odvajati od Krima. To je njezino dijete."

Poluotok Krim, koje je 1954. godine Ukrajini poklonio Nikita Hruščov, pripojilo se Rusiji nakon referenduma provedenog u ožujku ove godine.

Gorbačov je dodao da su tim povijesnim referendumom građani Krima ispravili grešku iz sovjetskog doba i da ih zbog toga ne treba kažnjavati sankcijama, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close