od neoliberalnog

Zaokret u SDP-u

Vijesti / Flash | 09. 04. 2015. u 10:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Snažan zamah globalizacije zahtijeva da se i u programu Socijaldemokratske partije BiH (SDP) definiraju nove vrijednosti i politike u ekonomsko-socijalnom razvoju'', izjavio je Ante Domazet, predsjednik Vijeća SDP-a za ekonomski razvoj.

''Nove vrijednosti i politike u ekonomsko-socijalnom razvoju u BiH treba temeljiti na velikom zaokretu od neoliberalnog koncepta koji je glorificirao ulogu tržišta k snažnijoj ulozi države s odgovarajućim strategijama i politikama ekonomsko-socijalnog razvoja, dubokim reformama i korištenju EU kao mehanizma za ubrzavanje ekonomskog razvoja i zaposlenosti u zemlji'', naveo je također Domazet.

Na sjednici Vijeća o izmjenama i dopunama programa SDP-a u dijelu koji se odnosi na ekonomsko-socijalni razvoj, naveo je kako su promjene rezultat razvoja društva i države u BiH u proteklom razdoblju, od 2005. godine otkako su na sceni negativni efekti neoliberalnog koncepta vođenja ekonomije, izvršene privatizacije, razarajuće deindustrijalizacije, visoke nezaposlenosti i zabrinjavajuće stagnacije u ekonomskom razvoju, posebno izazvane globalnom ekonomskom krizom od 2009. godine.

Uoči sjednice Vijeća SDP-a, Domazet je za Fenu podsjetio na ideološka načela SDP-a kao lijeve stranke, temeljene načelima socijalne pravde, slobodama ljudi, jednakosti i solidarnosti.

''U ekonomskom dijelu programa vrlo je teško ta načela humanosti i povijesnih vrijednosti pomiriti s načelima ekonomske globalizacije koja se temelji na fundametalizmu tržišta i djelovanju tržišnih sila koje dovode u pitanje čak i ulogu nacionalnih vlada, a jačaju ulogu provo tržišta a onda nadnacionalnih subjekata kao što su institucije EU, Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond itd.'', naveo je Domazet.

Kopirati
Drag cursor here to close