Crvena zona

Znate li koji je 'najnetransparentnija' prijestolnica Europe?

Gradovi su ocjenjivani na osnovu 14 indikatora koji su obuhvatili oblasti kao što su dostupnost informacija o procesima odlučivanja, o trošenju novca, javnim nabavkama, etičkim pravilima.
Vijesti / Flash | 26. 08. 2019. u 12:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Beograd je među najnetransparentnijim prijestolnicama Europe, rezultat je istraživanja koje su ogranci globalne mreže Transparency International sproveli na uzorku od 26 glavnih gradova država i teritorija s ovoga kontinenta, navodi se na službenim stranicama nevladine organizacije Transparentost Srbije.

Gradovi su ocjenjivani na osnovu 14 indikatora koji su obuhvatili oblasti kao što su dostupnost informacija o procesima odlučivanja, o trošenju novca, javnim nabavkama, etičkim pravilima.

Za 12 su traženi podaci, odnosno dokumenti, na sajtovima, a za dva su od gradova traženi podaci zahtjevom za slobodan pristup informacijama od javnog značaja (ukupna primanja gradonačelnika i vijećnika te važeći ugovori koje organi gradova imaju s pružaocima usluga mobilne telefonije i pristupa internetu). 

Kako je navedeno, s obzirom na to da je riječ o pilot projektu s relativno malim brojem indikatora, gradovi nisu rangirani već su svrstani u tri kategorije: zelenu, gdje su oni s najmanje 75 posto od maksimalnog broja poena, žutu (50-75 posto) i crvenu, s manje od polovine od maksimalnog broja.

 Beograd je u "crvenoj zoni", zajedno sa Sarajevom, Atinom, Stokholmom, Kišinjevom i Yerevanom. 

Od gradova u regiji, Sarajevo ima pet zelenih i jedan žuti indikator, Skoplje sedam zelenih, Ljubljana osam zelenih i dva žuta, a najbolje ocjenjena Priština 12 zelenih i jedan žuti. 

U ostatku kontinenta, među najbolje ocjenjenim gradovima su Kijev, Madrid, Prag, Tallinn i Vilinius, dok su u "žutom" Amsterdam, Berlin, Bern, Bratislava, Bukurešt, Lisabon, Ljubljana, London, Moskva, Oslo, Riga, Rim i Sofija.

Kopirati
Drag cursor here to close