Detalji nepoznati

Zamjenik ministra obrane BiH Boris Jerinić uhićen pa pušten na slobodu

Vijesti / Flash | 26. 02. 2016. u 09:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz policije u Doboju danas je potvrđeno da su uhićeni zamjenik ministra odbrane Boris Jerinić i Stanko Jerinić pušteni na slobodu u 11.50 sati.

U priopćenju iz Centra javne bezbjednosti Doboj se precizira da su policijski službenici Policijske postaje Stanari, tijekom pružanja asistencije radnicima Uprave za geodetske i pravne poslove Republike Srpske, Područna jedinica Doboj, na nepotpunoj eksproprijaciji određenih zemljišnih parcela u mjestu Raškovci, kod Stanara, oko 10 sati lišili slobode Borisa i Stanka Jerinića.

Kako se navodi, uhićeni su zbog ometanja i sprečavanja državnih organa u vršenju javnih funkcija.

''Navedene osobe su pružile pasivni otpor na način da su stali ispred radnog stroja kako bi spriječili pristup na jednu od parcela. Nakon što su se oglušili o naredbu policijskih službenika da prestanu s daljim narušavanjem javnog reda i mira, isti su lišeni slobode'', kaže se u priopćenju, u kojem su navedeni inicijali uhapšenih.

Jerinićima su izdani prekršajni nalozi za učinjene prekršaje iz člana 24. Zakona o javnom redu i mir, nakon čega su u 11.50 sati pušteni na slobodu.

Boris Jerinić, zamjenik ministra obrane BiH, uhićen je pri pokušaju da spriječi mehanizaciju EFT Rudnika i Termoelektrane "Stanari" da uđu u njegov posjed.

Jerinić je u razgovoru za BN televiziju rekao da je branio svoju zemlju.

''I dalje tvrdim da je ovo protiupravno i protuustavno i mogu sad već da najavim tužbe protiv MUP-a Republike Srpske, Geodetske uprave i predsjednice Vlade Srpske Željke Cvijanović'', kazao je Jerinić.

Nakon uhićenja Jerinića, ispred policijske postaje u Doboju su se okupili aktivisti SDS-a da bi podržali Jerinića i digli glas protiv njegovog uhićenja.

Boris Jerinić je predsjednik SDS-a u Doboju, u dva mandata je bio zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a trenutno obavlja funkciju zamjenika ministrice obrane BiH Marine Pendeš za upravljanje resursima.

''Uhićenje zamjenika ministra obrane BiH Borisa Jerinića (SDS) još je jedan dokaz da se u obračunu tajkuna s interesima običnih građana ne biraju sredstva'', ocijenio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

''Očigledno je da je Milorad Dodik stavio institucije Republike Srpske u funkciju tajkuna i onih koji su na raznorazne načine došli do velikih novaca'', rekao je Bosić.

Komentirajući današnje privođenje zamjenika ministra obrane BiH Borisa Jerinića (SDS), jer se usprotivio eksproprijaciji zemljišta za potrebe Rudnika i Termoelektrane "Stanari", Bosić je kazao da je očito interes "onih koji drže Dodika na vlasti, novcem i utjecajem, značajniji od interesa 'običnih građana'“.

Bosić smatra da "nažalost i policija i pravosuđe RS-a služe za prikrivanje kriminalnih radnji i na neki način osiguranja kapitala najbogatijih“.

''Umjesto da Rudnik Stanari eksploatira RS, a kreditom kineske banke da je ona napravila Termoelektranu, Dodik je za male pare dao jedan od najvećih resursa RS-a da ga eksploatira privatni kapital. Ako se ovako nastavi, RS neće moći izaći iz lanca siromaštva u koji ga je zarobila aktualna vlast'', tvrdi lider SDS-a.

Ministarstvo obrane BiH: Priveden građanin Boris Jerinić, a ne zamjenik ministra

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine priopćilo je da je zamjenik ministra obrane BiH Boris Jerinić priveden u Policijsku postaju Stanari, radi davanja izjave u vezi sa današnjim događajima koji su se odnosili na okolnosti eksproprijacije zemljišta za potrebe Rudnika i termoelektrane Stanari, javlja Agencija Anadolija.

Zamjenik ministra Jerinić je, koristeći slobodan dan godišnjeg odmora, u ovim događanjima sudjelovao kao građanin Republike Srpske, te se stoga ovaj slučaj ne može dovesti u vezu sa vršenjem funkcije zamjenika ministra obrane BiH, niti sa aktivnostima Ministarstva obrane BiH, navedeno je u priopćenju ove institucije

Kopirati
Drag cursor here to close