Zamjenik ministra financija i trezora BiH

O problemu imovine u Hrvatskoj

Zakon onemogućuje vlasnicima imovine iz naše države u Republici Hrvatskoj da vlasništvo na imovini bude ''priznato'' i ''vraćeno'', kako je to predviđeno Aneksom G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ.
Vijesti / Flash | 20. 06. 2023. u 21:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske zamjenik ministra financija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović, ujedno i šef Pregovaračkog tima za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije, ukazao je na problem sa kojim se susreću građani i druga pravna lica, ali i država BiH, zbog Zakona o raspolaganju državnom imovinom, kojeg je 2018. godine donio Hrvatski sabor.

Naime, u članu 71. Zakona se ističe kako je ''Ministarstvo ovlašteno dati u višegodišnji zakup ili u neki drugi oblik raspolaganja do najviše 30 godina nekretnine koje su u zemljišnjim knjigama upisane kao vlasništvo Republike Hrvatske ili koje su upisane kao društveno vlasništvo ili opštenarodna imovina s pravom korištenja subjekata koji u Republici Hrvatskoj nemaju središte i pravnu ličnost i na koje se primjenjuje zabrana na osnovu Uredbe o zabrani raspolaganja i preuzimanju sredstava pravnih lica na teritoriji Republike Hrvatske''.

Samim tim, ovaj Zakon onemogućuje vlasnicima imovine iz naše države u Republici Hrvatskoj da vlasništvo na imovini bude ''priznato'' i ''vraćeno'', kako je to predviđeno Aneksom G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, što jasno ukazuje da nema pravne osnove za validnost odredbi člana 71. Zakona o upravljanju državnom imovinom u Republici Hrvatskoj.

Također, na dnevnom redu današnje sjednice ispred Ministarstva financija i trezora BiH su bile i točke Europski programi prekogranične i regionalne suradnje, te Suradnja na području poreza.
Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara BiH odlučni su u jačanju suradnje između partnera iz naše dvije države, te je naglašena namjera osnaživanja partnerstva na područjima od zajedničkog interesa, kao i stvaranje novih prilika za razvoj, usklađeno djelovanje, jačanje i razvoj institucionalnih kapaciteta, ali i općenito jačanje bilateralnih odnosa.

Iskazana je spremnost obje strane za iznalaženje rješenja, te je dogovoren nastavak suradnje i u drugim ekonomskim oblastima, u najboljem interesu obje države, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close