Respiratori

Zamislite da od doktora tražite diplomu a on donese potvrdu da je upisao fakultet

Tužitelj Hukeljić je, obrazlažući razloge za određivanje mjera zabrane, rekao da je kompletan postupak u procesu nabavke respiratora sproveden nezakonito.
Vijesti / Flash | 30. 06. 2020. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH još nije donio odluku o zahtjevu tužiteljstva da se direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandru Zolaku odrede mjere zabrane, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

"Odluka će biti donesena u zakonom propisanom roku i upućena strankama", navedeno je u odgovoru Srni iz Suda BiH na pitanje je li Sud prihvatio zahtjev Tužiteljstva da se Zolaku odrede mjere zabrane kontaktiranja s osumnjičenima, zaposlenima i svjedocima u predmetu 'Fadil Novalić i drugi' koji su osumnjičeni za krivična djela organiziranog kriminala i korupcije.

Tužiteljstvo BiH predložilo je da osumnjičenom direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandru Zolaku bude određeno 30 dana zabrane kontaktiranja s određenim osobama u agenciji kojom rukovodi, dok je odvjetnik obrane Senka Nožica tvrdila da nema osnova da mu se ta mjera izrekne.

Tužitelji Mirza Hukeljić i DŽermin Pašić tvrde da je Zolak zloupotrijebio položaj, poduzeću "Srebrena malina" vlasnika Fikreta Hodžića dozvolio upis u registar veletrgovaca medicinskom opremom, iako nije ispunjavalo osnovne uvjete, a potom, nakon intervencije iz ureda premijera Federacije BiH Fadila Novalića, izdao dozvolu za uvoz spornih respiratora i to 21 dan nakon što su Hodžić i suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak potpisali kupoprodajni ugovor.

"Većina uvjeta nije ispunjena da `Srebrena malina` obezbijedi sigurnost kvaliteta skladištenja respiratora. To što je rađeno slično je kao kada bi nekom doktoru rekli da donese diplomu, a on donio potvrdu da je upisao fakultet. Inspektori Agencije nisu se uvjerili na kom mjestu će biti skladišteni respiratori", naglasili su oni.

Tužitelj Hukeljić je, obrazlažući razloge za određivanje mjera zabrane, rekao da je kompletan postupak u procesu nabavke respiratora sproveden nezakonito.

"Postoji osnova za određivanja mjera zabrane", poručili su tužitelji i naveli da se one odnose na sastajanje Zolaka sa svjedocima, osumnjičenima i pojedinim zaposlenima u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva i drugim osobama koja se u ovom predmetu trebaju pojaviti kao svjedoci.

Zolakova odvjetnica Senka Nožica rekla je da je situacija izazvana virusom korona zahtijevala da se hitno reagira, te ocijenila da za donošenje mjera zabrane nema razloga.

"Smatramo da u radnjama Zolaka nema krivičnog djela, pa mu se ne mogu izreći nikakve mjere. To je sve što mogu reći jer sve ostalo bi se smatralo pritiskom na rad Tužiteljstva", navela je Nožica, piše Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close