Ročište u vrijeme korone

Žalbe Ratku Mladiću bez prisustva medija i javnosti

''Zbog ograničenja koja se odnose na COVID-19, neće biti dozvoljen pristup Mehanizmu za medije i javnost koja želi prisustvovati ročištu”, stoji u priopćenju MMKS-a.
Vijesti / Flash | 19. 08. 2020. u 17:57 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iznošenje žalbi na presudu bivšem zapovjedniku Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, koje je Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazao 25. i 26. kolovoza ove godine, bit će održano bez prisustva novinara i javnosti zbog pandemije COVID-19, priopćeno je, dok je Obrana tražila da se ponovno odgodi ročište.

Online

Kako se navodi u priopćenju Mehanizma, saslušanje Mladića, prvostupanjsko osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Hercegovini, će početi uvodnom izjavom predsjedavajuće Sudskog vijeća Prisce Matimba Nyambe, nakon čega će uslijediti usmeno izlaganje žalbi Obrane i Tužiteljstva.

''Zbog ograničenja koja se odnose na COVID-19, neće biti dozvoljen pristup Mehanizmu za medije i javnost koja želi prisustvovati ročištu”, stoji u priopćenju MMKS-a.

Pojasnili su da će ročište biti javno emitirano na njihovoj web stranici sa 30 minuta zakašnjenja. Snimanje će, kako su naveli, vršiti ovlašteno osoblje Mehanizma, a audio-videokopija će se distribuirati nakon svakog dana saslušanja.

Miodrag Stojanović, član odvjetničkog tima, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao je da je predsjedavajuća Vijeća Nyambe imala izdvojeno mišljenje, smatrajući da nisu ispunjeni uvjeti za održavanje ročišta.

Kako je rekao, oni su ponovno tražili da se odgodi žalbeno ročište zbog Mladićevog zdravstvenog stanja, ali je Mehanizam odbio njihov prijedlog.

''Sada čekamo odluku u pogledu drugog argumenta, a to je nemogućnost pripreme. I to argumentiramo činjenicom da ja i kolega Branko Lukić zbog epidemiološke situacije i prekida komunikacija avionskih letova sa Nizozemskom ne možemo ni da odemo tamo i ne možemo da nazočimo . Tako da bi na sjednici bio prisutan samo kolega [Dragan] Ivetić koji je u Haagu'', dodao je Stojanović.

Kazao je da će Mladić prilikom izvođenja završne riječi biti prisutan u sudnici.

Kako se navodi u odluci od 17. srpnja ove godine, koju je potpisala predsjedavajuća Žalbenog vijeća Nyambe, žalbe na presudu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini prvo će iznijeti njegova Obrana 25. kolovoza, dok će haški tužitelji svoje žalbe iznijeti dan kasnije.

Na kraju zasjedanja 26. kolovoza, kako stoji u odluci, Mladić će sam imati priliku da uzme riječ.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja ''Majke enklava Srebrenica i Žepa”, kaže da ni oni neće prisustvovati ročištu zbog nemogućnosti putovanja i pandemije koronavirusa. Kako navodi, nijedno suđenje se nije održalo u Haagu a da “Majke Srebrenice” nisu nazočile, ali zbog trenutne situacije neće moći otići.

''To je Božija sila. Da su to ljudi zabranili, mi bismo bile jako ponižene, ožalošćene, nesretne. (…) Mi smo vjernice i vjerujemo da će pravda biti zadovoljena. Nadamo se da će biti presuđen i za druge općine'', kaže ona.

Misija

Sud, kako navodi, ne može završiti svoju misiju ako Mladiću ne izrekne kaznu.

Zbog pandemije koronavirusa i mjera zaštite, Žalbeno vijeće je naložilo Uredu registrara da osigura uvjete u kojima će biti sigurno prisustvo Mladića ili, ukoliko odbije da prisustvuje, uvjete da se može uključiti u postupak iz Pritvorske jedinice.

Prvostupanjskom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužiteljstvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina počinjen 1992. godine.

Mladić je operiran 28. ožujka ove godine, a liječnici su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću, koje će donijeti konačnu presudu, ali i zbog pandemije koronavirusa.

Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine, ali je naknadno priopćeno da se zbog pandemije koronavirusa završetak žalbenog postupka na suđenju Mladiću očekivao u prvoj polovini 2021. godine, a presuda, čiji termin još uvijek nije potvrđen, trebala bi biti izrečena devet mjeseci nakon iznošenja žalbi.

Kopirati
Drag cursor here to close