Hasan Ajkunić

Žalba na presudu načelniku Bugojna

Kantonalno tužiteljstvo uložilo je žalbu smatrajući da je kazna preblago odmjerena, te da se izrečenom kaznom zatvora od 10 mjeseci ne može ostvariti svrha kažnjavanja niti svrha specijalne, a ni generalne prevencije, navode.
Vijesti / Flash | 26. 10. 2020. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hasan Ajkunić 

Tužiteljstvo Srednjobosanskog kantona uložilo je Kantonalnom sudu u Novom Travniku žalbu na presudu Općinskog suda Bugojno kojom je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora do 10 mjeseci zbog počinjenog kaznenog djela zloupotreba položaja u stjecaju s kaznenim djelom povreda ravnopravnosti u zapošljavanju.

Kantonalno tužiteljstvo uložilo je žalbu smatrajući da je kazna preblago odmjerena, te da se izrečenom kaznom zatvora od 10 mjeseci ne može ostvariti svrha kažnjavanja niti svrha specijalne, a ni generalne prevencije, navode iz ove pravosudne institucije.

Ajkuniću je stavljeno na teret da je od siječnja 2011. do siječnja 2016. godine kao načelnik općine Bugojno prekoračio granice službenih ovlaštenja u postupku prijema službenika u radni odnos, te je po svom nahođenju, uskraćivanjem prava građanima na slobodu zapošljavanja pod jednakim uvjetima, suprotno odredbama Općinskog suda i relevantnih federalnih zakona, vršio prijem u radni odnos bez sprovođenja procedure javnog oglašavanja i mimo Agencije za državnu službu Federacije BiH.

Hasan Ajkunić je tako zasnovao radni odnos s 12 osoba, dok je, suprotno odredbama Zakona o obligacijskim odnosima, od 3. svibnja 2012. do 1. prosinca 2015. godine zaključio 20 ugovora o djelu s osobom čiji su inicijali Ž.I. za obavljanje poslova potrebe mjesne zajednice Poriče za pružanje pomoći mještanima u organizaciji proljetne sjetve i stručne pomoći korisnicima poljoprivrednih podsticaja na terenu.

Ajkunić je, također, s osobom čiji su inicijali A.Š. zaključio 21 ugovor o djelu od 30. studenog 2011. do 1. prosinca 2015. godine za poslove na provjeri korisnika podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, iako je u okviru nadležnih općinskih službi imao zaposlene službenike za te poslove, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close