Potvrđeno

Žalba na odluku o smjeni Gordane Tadić

Drugostupanjska disciplinska komisija je 16. rujna 2021. godine po žalbi Tadić potvrdila odluku Prvostupanjske disciplinske komisije od 23. srpnja.
Vijesti / Flash | 04. 10. 2021. u 14:59 BIRN BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Punomoćnik Gordane Tadić uputio je žalbu na odluku Drugostupanjske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) kojom se ona s pozicije glavne državne tužiteljice premješta na mjesto tužiteljice, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kako su za BIRN BiH kazali, sa žalbom će se postupiti u skladu i u rokovima predviđenim Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom ovog pravosudnog tijela.

Odluka po žalbi donosi se na zatvorenoj raspravi tijekom sjednice VSTV-a.

''U trećem stupnju se ne raspravlja o odgovornosti, to je utvrđeno u prvostupanjskoj i drugostupanjskoj odluci, raspravlja se samo o izrečenoj sankciji'', rekao je na prethodnoj sjednici Halil Lagumdžija, predsjednik Vijeća, navodeći da će sama rasprava biti zatvorena za javnost, ali da će se odluka priopćiti nakon njenog donošenja.

Drugostupanjska disciplinska komisija je 16. rujna 2021. godine po žalbi Tadić potvrdila odluku Prvostupanjske disciplinske komisije od 23. srpnja.

Do objave teksta, punomoćnik glavne državne tužiteljice Vlado Adamović se nije javio za komentar.

On je ranije za BIRN BiH kazao kako je bio ''spin da je zbog neupotrebe CMS sustava tužiteljica birala tužitelje i dodjeljivala predmete''.

''U postupku je utvrđeno da to nije točno, predmete su dodjeljivali šefovi odjeljenja, a svi svjedoci su izjavili da ona nikad nije mijenjala odluke šefova odjeljenja'', naveo je ranije Adamović, dodavši kako su spinovi i pogrešne informacije proistekli iz Tužiteljstva BiH.

Adamović je naveo i kako prigovor na to da ''stalno jedan tužitelj radi određenog čovjeka'' predstavlja pravilo i zakonsku obavezu prema kojoj okrivljeni ima pravo da mu se vodi jedinstven postupak pa se tužiocu koji vodi jedan predmet dostavi i drugi.

Disciplinskom tužbom, podnesenom u travnju ove godine, Tadić se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužiteljstva raspoređuju u rad tužiteljima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužitelja.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovoditelj Tužiteljstva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužiteljstvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužitelja (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova točka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale točke proveden postupak.

Tadić je za glavnu tužiteljicu imenovana u siječnju 2019., a dužnost vršitelja dužnosti glavnog tužitelja je prije toga obavljala od rujna 2016. godine, nakon suspenzije Gorana Salihovića.

Kopirati
Drag cursor here to close