Dom naroda

Zakoni o mirovinama i radu skinuti s dnevnog reda

Vijesti / Flash | 30. 03. 2017. u 11:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je Program rada Federalne vlade za 2017. godinu.

Time je danas u Sarajevu okončana 19. sjednica Doma naroda, koja je započela početkom ožujka, a nakon toga otvorena je nova, 20. sjednica.

Obrazlažući izaslanicima Vladin program rada za ovu godinu, dopremijer i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je kako je taj akt rađen na temelju Programa rada Vlade FBiH za mandatno razdoblje 2015 – 2018. godine, Programa ekonomskih reformi FBiH 2017. - 2019. i Reformske agende za BiH za razdoblje 2015. - 2018. koju su usvojile sve vlade u BiH, kao i godišnjih planova rada federalnih ministarstava koji su dostavljeni na obradu Federalnom zavodu za programiranje razvoja.

Drljača je također rekao da je Vlada planirala utvrditi u ovoj godini proračun FBiH za 2018., kao i desetine prijedloga i nacrta zakona, više uredbi i mnogih drugih odluka.

Program rada Vlade Federacije BiH za 2017. godinu donosi se shodno Poslovniku o radu Vlade FBiH i Uredbi o planiranju rada i izvješćivanju o radu Vlade FBiH, federalnih ministarstava i institucija, kojom je propisan postupak planiranja, te obrasci i vremenski okvir provedbe procesa izrade planova i izvješća.

Programom rada Vlade FBiH za 2017. godinu definirani su strateški ciljevi, programi i aktivnosti koje će u ovoj godini raditi federalna ministarstva, kako bi doprinijela implementaciji zacrtanih strateških ciljeva. Precizno su navedeni nositelji aktivnosti, rokovi izvršenja, mjere učinka za izlazne (izravne) rezultate, očekivani godišnji rezultati, te izvori i iznosi sredstava.

Strateški ciljevi i programi koje će Vlada implementirati u 2017. godini, vezani su za dalje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje proračunske odgovornosti, ekonomske reforme, izgradnju i rekonstrukciju transportne, energetske i okolišne infrastrukture, nastavak reformi pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, jačanje suradnje s organizacijama civilnog društva, zaštitu od diskriminacije te jačanje regionalne suradnje i koordinacije između županija.

Prema obrazloženju Drljače, prioriteti Vlade FBiH u 2017. godini će biti usmjereni na projekte intenziviranja gospodarskog razvoja, jačanje unutrašnje društvene stabilnosti Federacije BiH i jačanja vladavine prava, kao i iniciranje i provedbu reformi usklađenih s potrebama Bosne i Hercegovine, te u suradnji s drugim razinama vlasti u BiH, na rad na euroatlantskim integracijama u cilju osiguranja dugoročno održivog i stabilnog sistema koji će Federaciju BiH učiniti konkurentnijom.

Inače, Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju po hitnom postupku i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu po skraćenom postupku skinuti su s dnevnog reda današnjeg zasjedanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, s dnevnog reda je skinut i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH.

Odluku je donio Kolegij Doma naroda, a predsjedavajuća Lidija Bradara novinarima je kazala da su to tri važna zakona o kojima se nije glasovalo na Zastupničkom domu, te da njihovo odgađanje neće prouzrokovati nikakvu štetu.

Među točkama koje ostaju su Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o financijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima od 2009. do 2015. godine, kao i Prijedlog zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH.

Predloženi su i zakoni o administrativnom proglašavanju općina Cazin, Goražde i Livno gradovima.

U formi nacrta je zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čiji je predlagač zastupnik u Zastupničkom domu lsmet Osmanović, kao i program rada Doma naroda za 2017 . godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close