Nasilje

Osjećate li se sigurno u BiH? Evo što kažu stručnjaci

Kada se uopćeno govori o sigurnosnoj situaciji u BiH, Mušić kaže da se onda mora sagledati više faktora koji utječu na nju.
Vijesti / Flash | 02. 02. 2024. u 08:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakone u Bosni i Hercegovini ne treba posebno mijenjati, ali ih treba dosljedno primjenjivati. Događaji nam pokazuju da bi trebalo uključiti i dodatne stručnjake u svrhu procjene profila počinitelja, odnosno njihovog kapaciteta za nasilje, izjavio je, između ostalog, u razgovoru za Fenu, u povodu novih slučajeva teških ubojstava u BiH ekspert za sigurnost Safet Mušić.

Sigurnosna situacija u BiH

Kada se uopćeno govori o sigurnosnoj situaciji u BiH, Mušić kaže da se onda mora sagledati više faktora koji utječu na nju. Prije svega to su neki faktori koji prevazilaze okvir države koji su posljedica globalnih i regionalnih kretanja u što možemo uključiti i porast organiziranog kriminala, odnosno krijumčanjenjre droge, oružja, ljudi... To podrazumijeva uticaje koji su direktno vezani za situaciju na nivou regiona, ali i čitavog svijeta, što je vidljivo u slučaju pojačanih migracija.

Druga stvar koja dodatno utiče na sigurnost unutar BiH su politički procesi koji ne vode direktno u stabilniju sferu, odnosno da se u prvi plan stavi ekonomija, investicije...

- Još uvijek se pojedine političke elite vrte u krugu prošlosti, odnosno na neki način žele da ostanu na vlasti koristeći upravo te njihove procjene u smislu sigurnosne situacije, nastoje prikazati da je ona na neki način ugrožena ili da može biti ugrožena zbog neodgovornih politika ili namjera određenih političara u BiH, okruženju i dalje - navodi Mušić.

Ističe da tek onda dolazimo na ovaj lokalni nivo gdje je pored svih aktivnosti policije i drugih nadležnih službi, vrlo teško spriječiti neke događaje koji su bili iznenađenje čak i za članove obitelji onih koji su učinili ta djela, ili obitelji onih koji su bili žrtve.

Nije alarmantno

- Tako da je prema službenim pokazateljima u ovom trenutku sigurnosna situacija u BiH na nivou koji nije alarmantan. Ne možemo reći da utiče na svakodnevni život i rad, ali svakako da svaki takav slučaj izazove strah i zebnju kod stanovništva, posebno ako se radi o svirepim ubojstvima - ističe Mušić.

Kada se govori o ubojstvima koja su rezultat kršenja prometnih propisa, onda su tu i neke stvari koje se možda mogu u određenom dijelu prevenirati, "ali kada se govori o upotrebi oružja vrlo je teško tu sada provesti konkretnu aktivnost da se preko noći riješi taj problem".

- Prisutni su i uzročno-posljedični problemi kao što je posjedovanje nelegalnog oružja, zatim smo imali i neke slučajeve koji su povezani s posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP), zatim slučajeve koji su posljedica nesređenih odnosa u društvu i obitelji, beznađa i nezaposlenosti. Međutim, ovi slučajevi iz proteklih dana nisu imali niti jedan od tih faktora koji su glavni uzročnici i pokretači nasilja i ubojstava, ali ona su se ipak dogodila. I to je ono što u stvari predstavlja problem kako izbjeći takve pojave i u budućnosti ih spriječiti. Možemo reći da je sigurnosna situacija još uvijek pod kontrolom i da nemamo sada događaje koji su se oteli kontroli ili koji mogu biti nastavljeni u tom nizu ubojstava ili drugih oblika teškog nasilja - kaže Mušić.

Od ranije poznati

Upitan zbog čega su izvršitelji ovog niza ubojstava u posljednje vrijeme uglavnim bili „od ranije poznati agencijama za provođenje zakona“ ili „povratnici u vršenju krivičnih djela“, Mušić kaže da je jedan dio počinitelja najtežih kriminalnih djela svakako „od ranije poznat policiji“ kako se to obično kaže.

- Tu dolazimo do jednog problema, jedne situacije koju bi možda trebalo pokušati unaprijediti, a to je efikasniji rad pravosuđa. Imali smo neke slučajeve gdje je bilo evidentno da su unutar pravosuđa možda mogli postupiti i na drugačiji način, odnosno da se zakonska regulativa provodi na jedan rigorozniji način. I kada se počinitelji kazne, obično su to neke blaže kazne te smo vidjeli u pojedinim primjerima da počinioci kada izađu iz zatvora nisu se suštiniski promijenili, nisu rehabilitirani. Oni nastavljaju da i dalje čine krivična djela, ne odbacuju tu vrstu ponašanja i u stvari nastoje da osmisle način da budu teže otkriveni - rekao je.

Po njegovom mišljenju tu je vrlo važna uloga pravosuđa, odnosno efikasnost pravosuđa.

- Mi kao država, zakonske regulative imamo i one su zadovoljavajuće. U nekom dijelu ne treba posebno mijenjati zakone, ali ih treba primjenjivati. Slučajevi ubojstava u zadnje dvije godine pokazuju da bi trebalo uključiti i dodatne stručnjake u svrhu procjene tih počinilaca, odnosno njihovog kapaciteta za nasilje. Ne možemo sada reći da svaki policijski službenik ili sudac može procijeniti po ponašanju „na prvu“ da li je ta osoba sklona činjenju većeg nivoa nasilnih djela, čak i ubojstava. Ali, možda da se i taj dio sagleda u budućnosti, da se sagleda opcija doeduciranja službenika u pravosuđu i policiji, jer je vrlo važno u nekim ranim godinama imati u evidenciji da li je neko sa visokim potencijalom za nasilje - zaključio je Mušić u razgovoru za Fenu.

Mušić se više od desetljeća bavio znanstveno-istraživačkim radom u oblasti društvenog razvoja sa akcentom na pojave povezane sa nasiljem i istraživanjem modernih sigurnosnih izazova. Objavio je više od 30 znansvenih-istraživačkih radova na prestižnim međunarodnim i domaćim konferencijama, te je autor više od 10 publikacija, pisao je mnogo stručnih članaka i analiza u različitim medijima.

Kopirati
Drag cursor here to close