Suzbijanje korupcije

Zakon o sukobu interesa proširuje se na sve izabrane, imenovane i postavljene osobe

Vijesti / Flash | 18. 05. 2016. u 07:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u Bosni i Hercegovini je predstavio prijedloge izmjena Zakona o sukobu interesa BiH kojim bi se otklonila višegodišnja blokada primjene propisa o sukobu interesa.

Prijedlozi TI BiH odnose se na proširenje kruga osoba na koja se propisi primjenjuju – sa dosadašnje uske primjene na izabrane, imenovane dužnosnike i savjetnike, na sve nositelje javnih funkcija, što uključuje sve izabrane, imenovane i postavljene osobe u svim institucijama, ustanovama, poduzećima i organima koje osnivaju organi vlasti.

TI BiH takođe predlaže da se nadležnost za primjenu Zakona sa Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa BiH, koja je većinski sastavljena od predstavnika Parlamenta, odnosno političkih stranaka, prebaci na Agenciju za prevenciju korupcije i kooordinaciju borbe protiv korupcije (APIK). Ovim bi se dugoročno otklonile prepreke i problemi u primjeni zakona, koji su nastali formiranjem Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kojoj nije odgovarajuće definiran status i koja od 2013. kada je Zakon na razini BiH usvojen nije mogla funkcionirati i provoditi Zakon.

Ostali prijedlozi TI BIH odnose se na:

– Proširenje ograničenja za angažman nositelja javne funkcije u privatnim poduzećima, kako bi se spriječila dosadašnja praksa da javni dužnosnici budu vlasnici ili imaju financijski interes u tvrtkama koje posluju s državom

– Zabranu obavljanja više funkcija, bez obzira na kojoj razini vlasti su funkcije

– Obavezu podnošenja izvještaja o financijskom i imovinskom stanju na godišnjoj osnovi, kao i uspostavljanje provjere točnosti podataka u izvještajima i objavljivanje registra nositelja dužnosti i njihove imovine

– Povećanje novčanih sankcija i uvođenje dodatnih sankcija, kao što su razrješenje s dužnosti i poništenje djela nastalog u situaciji povrede zakona.

TI BiH je prijedloge predstavio na konferenciji na kojoj su sudjelovali i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti. Osnovna poruka Konferencije bila je da je trenuno stanje u kojem nitko ne odlučuje o sukobu interesa na razini BiH, FBiH i Brčko distrikta dovelo do potpunog urušavanja sustava i ostavilo ogromne mogućnosti za zloupotrebe, ozakonilo mnoge oblike korupcije i nanijelo nemjerljivu štetu zbog postojanja brojnih slučajeva sukoba interesa koji i dalje ostaju nesankcionirani.

Zbog toga je pod hitno potrebno pristupiti izmjenama zakona, koje će dugoročno unaprijediti sustav utvrđivanja sukoba interesa i time doprinijeti borbi protiv korupcije.

Kopirati
Drag cursor here to close