Unatoč protivljenju

Zakon o radu ostaje na dnevnom redu

Vijesti / Flash | 31. 07. 2015. u 14:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su dnevni red 7. izvanredne sjednice na kojem je, između ostalog, i Prijedlog zakona o radu FBiH.

Prijedlog tog zakona je druga točka dnevnog reda i bit će razmatran po hitnom postupku, a na dnevnom redu su još i Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu za period od 2015. do 2018., te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.

Također, zastupnici će danas razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stranim ulaganjima, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

Povlačenje Prijedloga zakona o radu s dnevnog reda sjednice su tražili klubovi Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte i Hrvatske demokratske zajednice 1990.

Kao razlog su naveli da su kasno dobili tekst ovog zakona, kao i da nemaju valjano obrazloženje o tome zašto je zakon predložen po hitnom postupku.

Kao razlog su naveli da su jučer kasno dobili tekst predloženog zakona, kao i da je sporna procedura jer je danas bez valjanog obrazloženja Zastupničkom domu predložen po hitnom postupku, dok je jučer u Domu naroda razmatran u redovnoj proceduri.

Dom naroda Parlamenta FBiH jučer je usvojio Prijedlog Zakona o radu, a sjednicu su, nakon što je ta točka uvrštena na dnevni red, napustili delegati iz SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke.

Jučerašnju sjednicu Doma naroda pratili su prosvjedi protiv novog zakona o radu koje je organizirao Savez samostalnih sindikata BiH, a na koje se odazvalo više tisuća građana.

Naša stranka podržava Prijedlog zakona o radu

Zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Denis Gratz je u pauzi zasjedanja tog doma kazao novinarima da će Naša stranka podržati Prijedlog zakona o radu.

''Nakon usvojenih jučerašnjih amandmana koje je Naša stranka pripremila na nacrt zakona o radu koji nam je stavljen na raspolaganje, odlukom Predsjedništva mi smo imali obvezu pokušati "progurati“ još jedan amandman koji se odnosi na prava radnika s invaliditetom, dakle s promijenjenom radnom sposobnošću. Imali smo sastanak s premijerom Novalićem i on je prihvatio taj naš amandman tako da ćemo mi danas podržati Prijedlog zakona o radu'', kazao je Gratz.

Po njegovim riječima, između opcije da bojkotiraju ovako važnu temu, odlučili su se pokušati popraviti ono što oni smatraju važnim i još nedorađenim u postojećem zakonu.

''Imali smo 10 amandmana. Cijeli smo zakon obradili, pravni tim je izanalizirao odredbe. Mislimo da je ovaj prijedlog zakona i u ovakvoj formi bolji od postojećeg zakona. Naravno da nije dovoljno dobar, naravno da je mogao biti puno bolji da su se uradile sve one stvari koje su bile neophodne, da su se otvorili kanali komunikacije, da se vodio dijalog sa svim zainteresiranim stranama'', kazao je Gratz.

Međutim mi smo, istaknuo je, "na samom početku odlučili da se ne igramo populističkih igara“.

''Mi se zalažemo za reformu zakonodavstva. Svi naši amandmani imali su veze s poboljšanom, kvalitetnijom, boljom, europski standardiziranom zaštitom, posebno uposlenika. Oni ključni su nam usvojeni jučer. Jutros smo postigli dogovor da se usvoji i ovaj koji se odnosi na veliki broj radnika i uposlenika koji imaju određeni stepen invaliditeta'', kazao je Gratz.

SBB: Nije prihvaćen naš zahtjev da se Prijedlog zakona o radu skine s dnevnog reda

''Uvrštavanjem danas na sjednicu Prijedloga zakona o radu po hitnom postupku vladajuća oligarhija je pokazala svu svoju beskrupuloznost i nespremnost na kompromise i na dijaloge''kazao je novinarima predsjednik Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nasir Beganović u pauzi zasjedanja tog Doma.

Po njegovim riječima, na taj način je "zorno ukazala da se najmanje radi o demokratskoj vladi, a posebno vladi koja je spremna za reformske procese“.

''Mi ćemo danas morati ponovo razmatrati prijedlog zakona koji je jučer bio u Domu naroda u kojem su usvojeni amandmani s kojima se zastupnici Zastupničkog doma nisu imali priliku ni upoznati jer smo zakon dobili sinoć u 19.00 sati'', kazao je Beganović.

Dodao je da se njihov zahtjev da se ova točka skine s dnevnog reda nije prihvaćen i 'mi ćemo danas ponovo imati na sceni jedno bezakonje koje se ogleda u kršenju poslovničkih odredaba i kršenju digniteta Predstavničkog doma Parlamenta i svih zastupnika u njemu'.

DF: Prijedlog zakona o radu na dnevni red došao mimo Poslovnika o radu Zastupničkog doma

Predsjednik Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dženan Đonlagić je u pauzi zasjedanja ovog doma kazao novinarima da je Prijedlog zakona o radu, po hitnom postupku, koji se našao danas na dnevnom redu "došao mimo Poslovnika o radu Zastupničkog doma“.

''Usvojeni tekst zakona na Domu naroda smo dobili sinoć iza 19 sati, iako Poslovnik kaže jasno da treba dostaviti 14 dana prije razmatranja na sjednici. To je prekršen jedan član. Drugi član koji je prekršen, to je član 192 stav 2 Poslovnika. Pozvao sam premijera Novalića, kao predsjednik Kluba, da u pisanoj formu, uz prijedlog zakona, da obrazloženje potrebe hitnosti donošenja ovakvog zakona'', kazao je Đonlagić.

Dodao je da je ovlašteni predlagač, u ovom slučaju premijer Federacije, dužan dostaviti uz prijedlog zakona pismeno obrazloženje potrebe hitnosti donošenja ovakvog zakona.

''Petnaest dana za donošenje i usaglašavanje stavova sa sindikatima je trebao biti potez Vlade, odnosno premijera Novalića, koji na ovom primjeru nije pokazao nikakvu socijalnu osjetljivost prema trećem partneru u Ekonomsko - socijalnom vijeću, a to su sindikati. Trebao je prihvatiti taj prijedlog, odložiti ovo za 15 dana, sjesti sa sindikatima, ponovno dovesti Ekonomsko-socijalno vijeće Federacije za stol i napraviti kompromisno rješenje i onda dostaviti parlamentu usuglašen prijedlog zakona sa sindikatima. Mi bi takav usaglašen prijedlog i prihvatili'', kazao je Đonlagić.

Podsjetimo, prijedlog zakona o radu odobrio je većinom glasova jučer Dom naroda u čijem je dnevnom redu bio u redovnom postupku.

Jučerašnje zasjedanje Doma naroda pratili su prsvjedi više tisuća ljudi ispred zgrade Parlamenta, koje je na okupljanje pozvao Savez samostalnih sindikata BiH.

Sindikati su nezadovoljni jer smatraju da ovaj novi zakon krši prava radnika ustanovljena dosadašnjim radnim zakonodavstvom u Federaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close