Nisu se složili

Zakon o osnivanju vrhovnog suda BiH vraćen Ustavnopravnoj komisiji

Državni parlamentarci su glasali protiv mišljenja Ustavnopravne komisije, nakon čega je Prijedlog zakona vraćen na razmatranje, potvrdio je za Detektor zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović.
Vijesti / Flash | 28. 02. 2024. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Ilustracija za sud

Prijedlog zakona o vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine nije razmatran na sjednici Zastupničkog doma jer se parlamentarci nisu složili s mišljenjem Ustavnopravne komisije da Nacrt nije usaglašen s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Državni parlamentarci su glasali protiv mišljenja Ustavnopravne komisije, nakon čega je Prijedlog zakona vraćen na razmatranje, potvrdio je za Detektor zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović.

Marinko Čavara, predsjedavajući Predstavničkog doma, nakon glasanja je rekao da je Komisija dužna sačiniti novo mišljenje, prenosi BIRN.

Predlagač zakona Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zastupnik Naroda i Pravde, rekao je da je “BiH jedina zemlja u regiji i država u Europi koja nema Vrhovni sud ili instituciju u smislu tijela koje će biti zadužemo za ujednačavanje sudske prakse“.

Zvizdić je podsjetio da je osnivanje Vrhovnog suda na razini države obveza iz Mišljenja Europske komisije i realizacija preporuka Venecijanske komisije, te da bi se njegovim osnivanjem garantirala institucionalna pravna sigurnost svim građanima, na način da se uspostavi pravosudno tijelo kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava na teritoriji cijele BiH.

“Time bi Vrhovni sud bio svojevrsna trećestupanjska pravosudna institucija kakvu BiH nije imala, a kakva joj je neophodna“, rekao je.

Prijedlogom zakona predviđa se osnivanje Zajedničkog kolegija vrhovnih sudova, koji bi činili predsjednik Vrhovnog suda te predsjednici Apelacijskog odjeljenja Suda BiH, vrhovnih sudova Republike Srpske i Federacije te Apelacijskog suda Brčko distrikta BiH, koji bi na kolegiju razmatrali aktuelna pitanja iz sudske prakse, nacrte zakona i drugih propisa važnih za rad sudova.

Kopirati
Drag cursor here to close