Protiv

Zakon o oplodnji oboren zbog vjerskih uvjerenja zastupnika?

Vijesti / Flash | 15. 07. 2016. u 19:50 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politika u Bosni i Hercegovini i po pitanju plodnosti daje posljednju riječ.

Zakon o potpomognutoj oplodnji već drugi put zaredom nije dobio dovoljan broj glasova zastupnika, a na posljednjoj sjednici Doma naroda FBiH je nedostajao samo jedan. Žurbe da se donese zakon koji je nekima jedini način da se ostvare kao roditelji - nema!

Za razliku od drugih zemalja gdje se stimulativnim mjerama potiče rađanje djece, u BiH takve mjere izostaju. Pokušaju da se to promijeni na posljednjoj sjednici Doma naroda FBiH "ne" su rekli iz stranke HDZ BiH, dok su iz SBB i SDA neki bili suzdržani, prenosi N1.

"Zakon nije dobro pripremljen, treba ga doraditi i to relevantne institucije", izjavio je Ismet Osmanović, zastupnik SDA.

"Zakon je pripremljen po svim standardima Europske unije i zemalja u regiji. Odbijen je jer ga je pripremila opozicjiska stranka i zato što ne odgovara političkim i vjerskim uvjerenjima stranaka koje odlučuju", kaže Damir Mašić iz SDP-a.

Ovaj zakon predviđao je dva besplatna pokušaja potpomognute oplodnje za bračne parove koji ne mogu dobiti potomstvo prirodnim putem.

U nastavku pogledajte koji su to zastupnici glasali "Za" a koji "Protiv" ovog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close