Sjednica

Zaključak Vlade FBIH s ciljem prevencije nasilja u obitelji

Danas je u Sarajevu održana sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj se raspravljalo o više važnih točaka.
Vijesti / Flash | 06. 03. 2024. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH sa današnje sjednice uputila je poruku s ciljem prevencije nasilja u obitelji. Naime, Vlada je donijela zaključak da će u sklopu izmjena Krivičnog zakona Federacije BiH poseban akcent biti stavljen na pooštravanje sankcija za krivična djela nasilja u obitelji.

Vlada je, također, pozvala institucije u Federaciji BiH, kao i civilni sektor da s istim ciljem predlože inicijative i prijedloge izmjena Krivičnog zakona Federalnom ministarstvu pravde.

Rješavanje stambenih pitanja mladih

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o davanju suglasnosti Federalnom ministarstvu financija za pretvaranje potraživanja u dionički kapital Union banke d.d. Sarajevo, a u iznosu od 30.000.000 KM. Riječ je o potraživanjima Vlade Federacije BiH po osnovu ugovora o kreditu po subordiniranim uvjetima zaključenim 31.5.2022. godine i 28.3.2023. godine između Vlade Federacije, zastupane po Federalnom ministarstvu financija, i Union banke d.d. Sarajevo.

U Odluci je navedeno da na dan 30.9.2023. godine, Vlada ima kapital u Banci u iznosu od 96.179.000 KM, što čini 97,05 posto ukupnog dioničkog kapitala Banke. Pretvaranjem navedenih potraživanja ovaj kapital će se povećati na iznos od 126.179.000 KM ili 97,74 posto ukupnog dioničkog kapitala Banke.

U razlozima za donošenje Odluke navodi se da je Vlada na sjednicama 19. svibnja 2022. godine, te 23. ožujka 2023. godine donijela odluke o odobravanju kredita Union banci d.d. Sarajevo po subordiniranim uvjetima u iznosima od po 15.000.000 KM, a na osnovu čega su Federalno ministarstvo financija i ova banka zaključili ugovore. Radi se o kreditima za potrebe financiranja nove kreditne linije namijenjene rješavanju stambenih pitanja mladih s rokom dospijeća do 25 godina.

Kako je obrazloženo, ciljevi i očekivani efekti realizacije kredita bili su podrška u realizaciji Poslovne strategije Banke, kao i realizacija Zaključka Vlade Federacije BiH kojim je Vlada prihvatila inicijativu za podršku razvoja poslovanja Union banke d.d. Sarajevo, te donijela Odluku o usvajanju Poslovne strategije Union banke d.d. Sarajevo za razdoblje 2013-2017., 2018-2020. i 2021-2023. godina.

Između ostalog, u obrazloženju se ističe i da je u tijeku 2023. godine Banka učvrstila svoju poziciju i potvrdila status jedne od najbrže rastućih banaka na tržištu BiH, kao i da se u odnosu na prethodnu godinu bilježi rast njenog poslovanja u svim bitnim segmentima. Također, napominje se da Banka kontinuirano uspijeva poboljšati svoje poslovanje i ostvarivati pozitivan poslovni rezultat, a da je ostvarena dobit isključivo u funkciji rasta i razvoja Banke, s fokusom na odgovornom upravljanju troškovima. Naglašeno je da ovo ne bi bilo moguće bez podrške većinskog vlasnika kroz aktivno sudjelovanje u poslovnim projektima Banke, a od kojih se posebno ističe uspostava i realizacija trajnog revolving fonda Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, te odobrenih kreditnih linija u formi subordiniranog duga. Banka je ujedno glavna depozitna i jedna od četiri transakcijske banke Federalnog ministarstva financija, a također je usklađena sa svim odredbama Odluke o izračunavanju kapitala u pogledu visine i uvjeta za priznavanje stavki kapitala.

Obrazloženo je da je potreba za većom visinom dioničkog kapitala iskazana radi održavanja poslovanja u okviru zakonski definiranih limita, kao i omogućavanja daljnjeg rasta i razvoja poslovanja Banke. Zbog toga je dostavljen prijedlog da poveća sudjelovanje u dioničkom kapitalu putem dokapitalizacije, te da se ona provede kroz konverziju subordiniranog duga u kapital Banke.

Federalno ministarstvo financija ovlašteno je za poduzimanje svih radnji potrebnih za realizaciju Odluke Vlade, a koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

2,2 milijuna KM za troškove sahrana i dženaza

Vlada Federacije BiH danas je usvojila Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata sa kriterijima raspodjele po osnovu “Transfera za sufinanciranje troškova sahrana i dženaza pripadnika boračkih populacija“ za 2024. godinu u iznosu od 2.200.000 KM.

Sredstva će se odobravati u skladu sa Zakonom o pravima razvojačenih i članova njihovih obitelji za članove uže obitelji razvojačenog branitelja s kojim je živio u zajedničkom domaćinstvu u vrijeme smrti. Pravo podnošenja zahtjeva za jednokratnu pomoć u iznosu od 400 KM imaju sva fizičke osobe koja pripadaju kategoriji braniteljskih populacija (ratni vojni invalidi, članovi uže porodice šehida i poginulih branioca, dobitnici ratnih priznanja i odlikovanja i članovi njihovih porodica, demobilizirani branioci za slučaj smrti članova njihove uže obitelji).

U obrazloženju je navedeno da će sredstva biti dodjeljivana na osnovu pojedinačnih zahtjeva podnesenih u tijeku 2024. godine, u skladu s javnim pozivom koji će sadržavati opće i posebne kriterije, kao i popis potrebne dokumentacije koja se prilaže, a bit će objavljen na web stranici Federalnog ministarstva i najmanje u jednom dnevnom listu.

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata imenovat će komisiju za razmatranje zahtjeva i davanje prijedloga za dodjelu pomoći, nakon čega će se donijeti konačna odluka o dodjeli jednokratne pomoći.

Cilj programa je pomoć u sufinanciranju troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljske populacija u slučajevima kada nije ostvarena pomoć po istom osnovu od drugog državnog organa ili institucije, odnosno pravne osobe.

Kadrovska rješenja

Vlada Federacije BiH danas je dala prethodnu suglasnost Skupštini Privrednog društva BH-Gas d.o.o. Sarajevo za imenovanje Ismara Adžajlića, Amira Brčaninovića, Semina Petrovića, Dženana Imamovića i Amira Sendića za vršitelja dužnosti članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca. Prije toga data je prethodna suglasnost Skupštini ovog društva za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog obora, radi isteka razdoblja na koji su imenovani.

Data je i prethodna suglasnost Skupštini Privrednog društva UNIS-Group d.o.o. za imenovanje Senaida Tursunovića, Amera Mahmutovića i Benjamina Osmančevića za vršitelja dužnosti članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca. Prije toga je data prethodna suglasnost Skupštini ovog društva za razrješenje članova Nadzornog odbora, radi neusvajanja godišnjeg izvještaja društva, koji uključuje financijski izvještaj i izvještaje revizora,  nadzornog odbora i odbora za reviziju.

Vlada Federacije BiH imenovala je Harisa Lulića, Franu Glavaša i Idhama Krušku za vršitelja dužnosti predsjednika i članova Upravnog odbora Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremensko razdoblje od tri mjeseca. Prethodno je donesena Odluka kojom su razriješeni dužnosti predsjednik i dva člana Upravnog odbora Operatora za OIEiEK, prije isteka mandata.

Doneseno je i Rješenje o razrješenju i privremenom imenovanju predsjednika i članova nadzornog odbora ustanova socijalne zaštite Federacije BiH. Ovim rješenjem razrješavaju se dužnosti predsjednik i članovi nadzornih odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Bakovići, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica - Drin, Zavoda za odgoj muške djece i omladine - Sarajevo, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine - Pazarić, te Ustanove socijalne zaštite - Ljubuški. Također, istim rješenjem privremeno se imenuju predsjednik i članovi Nadzornog odbora u ustanovama socijalne zaštite Federacije BiH do okončanja konkursne procedure, a najviše do tri mjeseca u sastavu Šahim Kahrimanović (predsjednik), te Almira Smajić, Maja Bjelan, Miroslav Grubišić, Nikola Papac (članovi).

 Imenovana je i Komisija za izradu prijedloga Strategije razvoja namjenske industrije u Federaciji BiH za period 2024 - 2034. godine, u sastavu Zlatan Bilanović, predsjednik (Federalna direkcija za namjensku industrije), te članovi Stipo Buljan i Rijad Vrabac (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije), Adnan Mahmutović i Redžo Delić (Federalna direkcija za namjensku industrije), Đahid Muratbegović (Igman d.d. Konjic), Dženana Turković (Ginex d.d. Goražde), Almira Zulić Burek (Pretis d.d. Vogošća), Abaz Manđuka (Binas d.d. Bugojno), Besim Belegić (BNT-TMiH d.d. Novi Travnik), Zuhret Hodžić (Zrak d.d. Sarajevo - u stečaju), Rijad Kovač (Federalni zavod za programiranje razvoja), te Almin Mališević (Privredna komora Federacije BiH).

Izmjenom Rješenja o postavljenju komandanta, načelnika i članova Federalnog štaba civilne zaštite u ovaj štab imenovani su Vahidin Munjić i Daniel Tučić.

Danas je doneseno i Rješenje o razrješenju i privremenom imenovanju predsjednika i članova Upravnog odbora Federalnog zavoda za zapošljavanje. Ovim rješenjem razrješavaju se dužnosti predsjednik i članovi Upravnog odbora ovog zavoda, te se privremeno imenuju predsjednik i članovi Upravnog odbora Zavoda na period do najviše tri mjeseca odnosno do okončanja postupka konačnog imenovanja Upravnog odbora, u sastavu Emina Dedović (predsjednica), te Rijada Halilović, Krešimir Sarić, Branimir Skoko, Vitomir Ćošković, Dijana Adilagić i Senada Bibić (članovi).

Vlada Federacije BiH dala je prethodnu suglasnost Nadzornom odboru Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za donošenje Odluke o imenovanju Reufa Sulejmanovića za vršioca dužnosti izvršnog direktora za poslove razvoja i investicija ovog javnog poduzeća na period do isteka mandata imenovanim vršiocima dužnosti članova Uprave, odnosno do okončanja konkursne procedure. Prije toga data je prethodna suglasnost Nadzornom odboru JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za donošenje Odluke o razrješenju vršioca dužnosti člana Uprave ovog javnog poduzeća prije isteka mandata zbog podnošenja ostavke.

Danas je data prethodna suglasnost za imenovanje članova Nadzornog odbora Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo na vremenski period od četiri godine, i to Ivane Tomović,Slobodana Kadijevića, Tomislava Galića, Damira Dinarevića, Želimira Bukarića i Asmire Hujdurović – Ibrišimović. Prije toga data je prethodna suglasnost za razrješenje vršioca dužnosti članova Nadzornog odbora ovog javnog poduzeća zbog isteka mandata.

Vlada Federacije BiH dala je prethodnu suglasnost Nadzornom odboru Privrednog društva Hrvatska pošta d.o.o. Mostar za donošenje Odluke o imenovanju članova Uprave ovog privrednog društva, na period od četiri godine i to Mate Rupčić za direktora/predsjednika Uprave, Ivan Sušac za izvršnog direktora za razvoj sistema i marketing, te Ljubo Vujica za izvršnog direktora za poštansku tehnologiju. Prije toga data je prethodna suglasnost Nadzornom odboru Privrednog društva Hrvatska pošta d.o.o. Mostar za donošenje Odluke o razrješenju članova Uprave ovog privrednog društva, radi isteka mandata.

Danas je data i prethodna suglasnost Upravnom odboru Ustanove za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu - Drin, za donošenje odluke o imenovanju Ajdina Hibovića za vršioca dužnosti direktora Ustanove, do okončanja konkursne procedure, a najduže do šest mjeseci.

Imenovana je i Komisija za praćenje i analizu implementacije Uredbe o uvjetima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sistema javne kanalizacije u sastavu Fadila Muftić (predsjednik ), te Selma Crnovršanin i Eldar Avdagić (članovi), priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close