pod istim krovom

Zajednička europska budućnost jedino rješenje za Balkan

Vijesti / Flash | 09. 06. 2016. u 06:35 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedino rješenje za duboko ukorijenjene probleme na Balkanu je zajednička europska budućnost, ocijenio je za Fenu izvor blizak njemačkoj vladi u Berlinu. Izvor, koji nije mogao biti imenovan, kazao je da će zemlja kakva je Bosna i Hercegovina najsigurniju budućnost imati pod zajedničkim europskim krovom.

Kada je u pitanju provođenje Reformske agende, nastale kao rezultat britansko-njemačke inicijative, naveo je da se vidi napredak i dobra volja, te da će sva tri člana Predsjedništva BiH doći u Berlin 30. lipnja na poziv kancelarke Angele Merkel.

Govoreći općenito o vanjskopolitičkom pristupu Njemačke, naglasio je kako je u njezinom interesu postojanje europskog nivoa, odnosno da je rješavanje problema na tom nivou "najbolji pristup koji smo ikada imali".

''Druge velike sile poput Sjedinjenih Država i Rusije smatraju da je i Njemačka jedna od velikih sila i iznenađuje ih kada vide da djelujemo različito, da je za Njemačku najbolje da djeluje putem europskih institucija. Za druge velike sile je nezamislivo da djeluju s mnogo manjim zemljama u institucijama EU poput Njemačke'', rekao je Fenin sugovornik.

Ističe kako Rusija ne može shvatiti zašto Njemačka nije spremna za "rješenje u centralnoj i istočnoj Europi". Pritom navodi i negativna historijska iskustva koja su se pokazala kao velike greške.

Kazao je da se nakon posljednjih događanja u istočnoj Europi vidi "prostor za povratak povjerenja", ali da u Moskvi podcjenjuju koliko je Njemačka šokirana aneksijom Krima koju nikad neće priznati.

Kopirati
Drag cursor here to close