Mirovni aktivizam u praksi

Zajednička akcija je rješenje svih problema

Sajmu su prisustvovali predstavnici javnog sektora, gosti iz sfere kulture, umjetnosti, predstavnici akademske zajednice, medija….
Vijesti / Flash | 23. 06. 2022. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je protekla tri dana održan Sajam [email protected]: Mirovni aktivizam u praksi koji je okupio mirovne aktiviste USAID-og projekta PRO-Budućnost.

Sajam je kruna zajedničkog rada 140 organizacija civilnog društva, neformalnih grupa mladih, udruženja žrtava rata i lokalnih zajednica, koji su kroz male projekte doprinosili izgradnji mira i povjerenja među građanima BiH, te jačanju društvene kohezije i dijaloga.

„USAID-ov projekt PRO-Budućnost podržao je stotine aktivnosti kako bi osnažio pomirenje i omogućio dijalog između ljudi koji dolaze iz potpuno različitih konteksta. Uz USAID-ovu podršku građani BiH radili su zajedno na rješavanju zajedničkih problema u oblasti prevencije nasilja, kulture dijaloga, suočavanja s prošlošću, ali bavili smo se i temama poput ekologije, kulture i sporta“, kazala je Jean Roberts Oliveras, v.d. zamjenica direktorice USAID-a u BiH.

„Ono što sam ja naučila je da je zajednička akcija rješenje svih problema. Ako spoznamo da smo zajedno jači onda možemo odgovoriti na sve izazove koji se nalaze pred nama“, dodala je.

Sajmu su prisustvovali predstavnici javnog sektora, gosti iz sfere kulture, umjetnosti, predstavnici akademske zajednice, medija, koji su kroz panele i rad u grupama otvorili bitne teme za promišljanje o održivosti mirovnih procesa u BiH. Oni su također radili na povezivanju sudionika i kreiranju mreže mirovnih aktivista koji će nastaviti samoodrživo i zajedno promovirati i raditi na mirovnom aktivizmu.

Prvi dan sudionici su imali priliku čuti profesore Zilku Spahić Šiljak, Dinu Abazovića, Pavla Mijovića i Srđana Dušanića, koji su govorili o životu u postkonfliktnom društvu, dok su o mirovnom aktivizmu u praksi govorili Amir Reko, Aleksandar Žolja, Maja Gasal-Vražalica, Franjo Šarčević i Ismet Sejfija.

Drugog dana pet radnih grupa je kroz različite teme razgovaralo o održivosti mirovnog aktivizma i kako nastaviti dalje djelovati u lokalnoj zajednici nakon implementiranih projekata podržanih kroz male grantove.

Tog dana su umjetnici Benjamin Čengić, Zlatan Hajlovac, Imrana Kapetanović i Nusmir Muharemović podijelili svoju viziju mira, na istoimenom panelu, poručivši svima da je mir moguće graditi kroz sve sfere života.

Posljednjeg dana sajma sudionici su s Majom Grubešić iz Caritasa i psihoterapeutkinjom Rankom Katalinski razgovarali o tome kako ostati miran tijekom svog angažmana na izgradnji mira, odnosno kako se oduprijeti svim preprekama koje se nađu na tom putu.

U partnerstvu s Institutom za razvoj mladih KULT kroz projekt PRO-Budućnost koji provodi Catholic Relief Services (CRS) za četiri godine realizirano je oko 160 različitih projekata sa više od 500 aktivnosti. Projekti u vrijednosti od blizu milion KM su provedeni u više od 85 lokalnih zajednica, a najviše ih je bilo u Sarajevu, Zenici, Banja Luci, Modriči, Žepču, Teočaku i Mostaru.

''Zadovoljstvo mi je što Grad Mostar podržava ovaj mirovni projekat i mirovne aktivnosti. Čast mi je bila učestvovati u mnogim aktivnostima i tome što smo u početku imali samo 33 općine, a sada na kraju imamo više od 70 i to je jedna velika družina mirotvoraca'', kazala je Sabina Memić, članica Radne grupe Grada Mostara u sklopu projekta PRO-Budućnost.

  / Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a 
Kopirati
Drag cursor here to close