Ptice još nisu poletjele

Zagađenje zraka u Sarajevu: Na snazi epizoda 'Pripravnosti'

Građani sve podatke o mjerenjima stanica za monitoring kvaliteta zraka mogu pratiti na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda
Vijesti / Flash | 09. 12. 2018. u 18:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, trenutno je na snazi epizoda „Pripravnosti“ - navodi se u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Dodaje se da je tijekom prethodnog dana došlo do prestanka rada web stranice kvalitetazraka.ba zbog kvara na serveru. U tijeku je otklanjanje kvara.

Građani sve podatke o mjerenjima stanica za monitoring kvaliteta zraka mogu pratiti na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda http://www.fhmzbih.gov.ba.

U priopćenju se navodi da pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenja koncentracija PM10 (dozvoljeno 57,5 μg/m3) na svim mjernim stanicama.

Ostali praćeni parametri za ovaj period ne bilježe prekoračenja za tolerantne satne niti dnevne vrijednosti propisane Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka.

J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo će nastaviti kontinuirano vršiti mjerenja i obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, priopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close