"Istina o Makedoniji"

Zaev objavio 32. "medijsku bombu" i pozvao narod na prosvjede dok Gruevski ne ode s vlasti

Vijesti / Flash | 16. 05. 2015. u 06:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodni prosvjed, koji počinje u nedjelju popodne u Skoplju u organizaciji najutjecajnije oporbene stranke SDSM, trajat će dok premijer Nikola Gruevski ne ode s vlasti, najavio je danas lider te stranke Zoran Zaev.

Zaev je, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio još jednu u nizu "medijskih bombi" u okviru projekta "Istina o Makedoniji", najavio da će 4600 aktivista ostati spavati na skopskim ulicama kako bi se održao kontinuitet prosvjeda i sutradan za kada je okupljanje najavila vlast, prenosi Tanjug.

Izrazio je očekivanje da vlast neće organizirati najavljeni protumiting i dodao da SDSM neće dopustiti bilo kakve provokacije.

"Ako je vlast neodgovorna mi smo odgovorni. Učinit ćemo sve da ne dođe do bilo kakvog incidenta. Imamo plan kako to uraditi", rekao je Zaev.

On je pozvao građane da izađu na, kako je rekao, miran i dostojanstven prosvjed i pokažu kako se ''od srca voli Makedonija''.

Bit će to, dodao je, prosvjed s mnogo govornika, a čine se veliki napori da se prevezu svi oni koji žele nazočiti, pa je od međunarodne zajednica zatražena pomoć.

"Visoki predstavnici vlasti prave niz pritisaka. Apeliramo na vlast i Gruevskog da ne prave probleme. Prosvjed će biti miran i nenasilan", rekao je i dodao da će na okupljanju govoriti i neki europski predstavnici.

"Pošto nismo sami, već su s nama i mnogi građani, intelektualci, udruženja i stranke, odluka je da ostanemo do kraja, dok Gruevski ne podnese ostavku. Potrudit ćemo se u skladu s našim mogućnostima da sve ostane mirno", rekao je Zaev i dodao da će se SDSM-u u nedjelju na prosvjedu pridružiti četiri manje stranke Albanaca i jedan građanski pokret.

Inače, Zaev je objelodanio 32. "medijsku bombu" puštanjem snimka nezakonito prisluškivanog razgovora direktora tajne službe, koji je prošlog tjedna podnio ostavku, Saše Mijalkova s nepoznatim sugovornikom dok se u pozadini čuju glazba i slavlje kao i pucnji iz vatrenog oružja.

"Dobro čujte, ovo nije Divlji zapad, ovo je Republika Makedonija. Čovjek koji govori nije kauboj iz filmova već bratić Nikole Gruevskog koji je devet godina bio direktor DBK-a. Kalašnjikovi i pucnjevi su iz oružja državnih sigurnosnih snaga Makedonije, zlouporabljeni u rukama paravojnih struktura koje vježbaju, obučavaju se i haraju zemljom pod zapovjedništvom Saše Mijalkova za ciljeve Nikole Gruevskog", naveo je Zaev.

On je upozorio da je situacija u Makedoniji veoma ozbiljna, a da u sigurnosnim službama rade ljudi koji su ozbiljna prijetnja za sigurnost građana.

Kopirati
Drag cursor here to close