između ostalog

Zadatak 56 državnih institucija: Smanjiti siromaštvo

Vijesti / Flash | 22. 09. 2016. u 13:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je na sjednici održanoj u četvrtak u Sarajevu Srednjoročni program rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 2017 – 2019. godine, koji je inoviran u skladu sa prijedlozima sa sjednice.

Programom su iskazani strateški, opći srednjoročni ciljevi i programi za njihovu realizaciju za 56 institucija Bosne i Hercegovine koje podnose izvještaj o radu Vijeću ministara BiH.

''Na ovaj način Vijeće ministara BiH slijedi praksu zemalja Europske unije te bh. razvoj povezuje s principima razvoja iz strategija 'Europa 2020' i 'Jugoistočna Evropa 2020'. Cilj je, između ostalog, osigurati makroekonomsku stabilnost, unaprijediti konkurentno ekonomsko okruženje i povećati industrijsku konkurentnost, osigurati brži i efikasniji razvoj poljoprivrede i ravnomjeran regionalni razvoj uz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, smanjiti siromaštvo i socijalnu isključenost, promovirati inkluzivnost u obrazovanju, unaprijediti kulturu i kreativni sektor te zdravstvo, razviti okolišnu infrastrukturu i energetske potencijale, povećati energetsku efikasnost, te ubrzati proces tranzicije i izgradnje kapaciteta'', navelo je Vijeće ministara.

Ovo je, kako je priopćeno, drugi srednjoročni program rada koje je usvojilo Vijeće ministara BiH i predstavlja osnovu za realizaciju mjera iz Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close