Mladi SDP-a

Zabraniti sve fašističke i nacionalističke organizacije koje provociraju, vrijeđaju i šire mržnju

Vijesti / Flash | 27. 03. 2013. u 19:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo ponovo je inicirao Prijedlog zakona o zabrani svih fašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u Bosni i Hercegovini.

Na večerašnjem okruglom stolu mladi SDP-a su istaknuli da se radi zaštite suživota svih naroda i manjinskih zajednica u BiH mora zabraniti djelovanje svim fašističkim i nacionalističkim organizacijama, kojima je cilj provocirati, vrijeđati, širiti rasnu, vjersku ili nacionalnu mržnju.

Predavač za okruglim stolom prof. dr. Esad Zgodić kazao je da se fašizam može srušiti samo rušenjem režima koji ga reproducira i koji ga uzima kao politiku državnog terorizma.

''Fašizam nije ništa lokalno, mada je njegov epicentar u početku teritorijaliziran. Zato ni antifašizam ne može biti ništa lokalno, provincijalno, prostorom omeđeno. Tu Europa pravi privid i sudbonosnu grešku. Fašizam je masovan, populistički, pa zato antifašizam nije stvar elita, sekte ili frakcije. On ukoliko ga ima egzistira samo kao općenarodni otpor, kao djelo svih snaga demokracije. Fašizam je sila, razularena vojna sila, sila beščašća, kukavičluka i moralnog raspada. Sila kuražna i hrabra nad civilima, strašljiva i bijedna u sudaru s vojničkim'' istaknuo je Zgodić.

U multinacionalnoj sredini fašizam je razorni dinamit pluralizma, koegzistencije i tolerancije. Zato otpor fašizmu mora biti svenacionalan, koji potiče i upija u sebe smisao za transnacionalno, demokratsko i univerzalno unutar svakog nacionaliteta posebno
, smatra Zgodić.

''Fašizam je režim, poredak institucija, organizirana država i osmišljeni teror. Fašizam se pojavljuje kao izvandržavna snaga i izvaninstuticionalni pokret nasilja, ali se kasnije instalira kao državna sila ili sila pod patronatom države. Zato ni antifašizam danas ne može nastupiti, a da obezvređuje vlastitu tradiciju. Kao što ovovremeni fašizam ne pada s neba, tako ni antifašizam ukoliko hoće biti djelatan, ne polazi s uzorane ledine. Ni antifašizam ovdje i danas neće imati snage, ako ne mobilizira povijesnu svijest koja od amnezije i krivotvorenja čuva iskustvo antifašizma iz Drugog svjetskog rata'' zaključio je Zgodić.

U raspravi je istaknuto niz pitanja, a jedno od njih bilo je mogu li liberalno - građanske stranke i socijaldemokratske ideje uobličene u projekt građanske konstitucije Bosne i Hercegovine biti integrirajuća sila masovnog antifašističkog pokreta, kao što je tijekom Drugog svjetskog rata bio komunistički pokret borbe protiv fašizma.

Po mišljenju Zgodića, do sada nije bilo takvog integrirajućeg faktora. Građanske demokratske snage nisu se pokazale  sposobnim da bi animirale masovniji otpor vladavini neofašizma.

Kopirati
Drag cursor here to close