Istočna obala

Zabrana plovidbe u Sjevernoj Koreji zbog lansiranja novih raketa?

Vijesti / Flash | 06. 04. 2015. u 10:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja proglasila je zonu bez plovidbe za brodove kod svoje istočne obale, što ukazuje na moguća nova lansiranja raketa prije nego što ove nedjelje u Seul stigne američki sekretar za obranu, javili su u ponedjeljak južnokorejski mediji.

Pjongjang je ispalio dvije rakete kratkog dometa sa svoje Istočne obale u petak koje su letjele 500 kilometara prije nego što su pale u more, podsjeća Glas Rusije. Domet raketa je bio dovoljan da uništi ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu.

Agencija Reuters navodi da nije jasno da li najnovije upozorenje za brodove da ostanu podalje od istočne obale Korejskog poluostrva direktna implikacija za prestojeća (nova) lansiranja raketa. Nema znakova neuobičajenih pokreta - naveo je glasnogovornik južnokorejskog zamjenika ministara odbrane Na Seung Jong na brifingu za novinare.

Na Seung Jong je naveo da upozorenje o zabrani plovidbe nije upućeno Seulu ili Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO). Sjeverna Koreja je prijavila IMO prethodno lansiranje raketa dugog dometa za koje je tvrdila da su rakete za lansiranje satelita.

Kopirati
Drag cursor here to close