Koga briga?

Zaboravljeni: Tri godine bez krova nad glavom

Vijesti / Flash | 28. 09. 2016. u 12:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su u rujnu prošle godine s Općinom i Federalnim fondom potpisali ugovore o isplati po 35.000 KM za izgradnju novih kuća, stanovnici zaseoka Alići kod Maglaja, čije su kuće stradale u klizištu prije dvije godine, još nisu dobili novac.

Kako je objavila Federalna televizija, nakon obećanja iz Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima u prirodnoj nesreću u FBiH da će novac konačno biti isplaćen, Općina je ovim ljudima isplatila po 10.000 KM.

Preostalih 25.000 maraka, usprkos brojnim obećanjima, ni 30 mjeseci poslije klizišta ovi ljudi nisu dobili. Bespomoćno obilaze porušeno naselje svjesni da će i treću zimu dočekati bez vlastitog krova.

''Lažu nas non-stop. Sve obećavaju a nema ništa. I tako'', kaže Šemsada Rahmanović.

Nakon blokade puta i općinske zgrade, mještani Alića su ovih dana ponovo došli u Općinu da pitaju kada će dobiti novac.

''Šta sad raditi dalje? Od koga tražiti pare nemam pojma. I treću zimu haman ćemo u tuđem'', rekao je Edis Rahmanović.

''Nitko u nas ne gleda. Nitko nam se ne obraća. Da nam je samo znati kome da se obratimo i tko bi nam mogao pomoći'', pita se Rabija Čolić.

Federalna televizija podsjeća kako je na 68. sjednici Vlade FBiH usvojen izvještaj o vrsti i visini ranijih obveza Federalnog fonda prema općinama i županijama koja iznose tri milijuna i 900 tisuća maraka. Federalna uprava civilne zaštite je zadužena je da pripremi i Vladi predloži način i uvjete korištenja sredstava za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća o čemu će Vlada raspravljati na nekoj od sljedećih sjednica.

Edis Rahmanović tvrdi kako ćečekati do poslije izbora.

''Ne bude li ništa onda ćemo ići s blokadama puta, blokadom Općine. Znači, moramo nešto riješiti'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close