Upozorenje za EU

Za spas Schengena ostala dva mjeseca

Vijesti / Flash | 19. 01. 2016. u 20:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europskoj uniji preostala su dva mjeseca da stavi migracijsku krizu pod kontrolu ili će se suočiti s ukidanjem mnogo hvaljene Schengenske zone slobodnog putovanja, upozorio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

''Statistike tijekom božićnog perioda nisu ohrabrujuće jer je više od 2.000 migranata svakodnevno stizalo u EU'', poručio je Tusk poslanicima na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u francuskom gradu Strasbourgu, prenosi DPA.

Samit EU 17. i 18. ožujka bit će "posljednji trenutak da uvidimo kako ta strategija funkcionira; ako ne, suočit ćemo se s teškim posljedicama kao što je propast Schengena - kazao je.

Dvadesetšest zemalja iz Schengenske zone dopuštaju svojim građanima da putuju širom bloka, bez pasoša ili graničnih kontrola. Zona slobodnog putovanja na snazi je od 1985.

''Cijena nepostojanja Schengena je veoma visoka'', poručio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker parlamentu, ukazujući na brojne prekogranične radnike i prometne kompanije u Europi.

Neke članice Schengena već su počele ponovo uvoditi unutrašnje granične kontrole u paničnom nastojanju da suzbiju priliv izbjeglica.

Više od milijun migranata riskiralo je svoje živote u prošloj godini da se domogne Europe, od kojih su mnogi bježali pred ratom u Siriji. Priliv je stvorio napetosti između europskih zemalja i opteretio je lokalne resurse.

Kopirati
Drag cursor here to close