iz 21 zemlje

Za seksualno zlostavljanje optuženo 69 pripadnika UN-a

Vijesti / Flash | 04. 03. 2016. u 09:25 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno je 69 optužba za seksualno zlostavljanje protiv civilnog osoblja te vojnih i policijskih pripadnika iz 21 zemlje raspoređenih u misijama u 2015, objavljeno je u izvješću u četvrtak.

Izvješće glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona prvo je koje otkriva nacionalnost UN-ova vojnog i policijskog osoblja upletenog u optužbe za seksualno zlostavljanje, o kojima istraga potpada pod djelokrug pravosuđa zemalja odakle su ti pripadnici UN-a.

Budući da istrage vode zemlje koje sudjeluju u vojnim misijama UN-a, bez pristupa izvješćima o ishodima istrage, vrlo je vjerojatno da neće biti kažnjeni za počinjena seksualna zlostavljanja i iskorištavanje dok su u misijama UN-a.

Optužbe uključuju spolne napade, spolne odnose u zamjenu za hranu i spolne odnose s maloljetnicima, koji su svi zabranjeni prema smjernicama UN-a.

Prema optužbama iznesenima prošle godine, 15 ih je protiv civilnog osoblja, koje će istražiti UN, 38 su pripadnici vojnog kontingenta, a 16 su policajci raspoređeni u misijama za održanje mira.

Vojnici i policajci protiv kojih su optužbe za spolno zlostavljanje potkrijepljene, ili još traju istrage, dolaze iz zemalja među kojima su Kamerun, Demokratska Republika Kongo, Maroko, Nigerija, Južna Afrika, Kanada, Ruanda, Senegal i Moldavija.

Optužbe su iznesene protiv osoblja iz Njemačke, Slovačke i Gane no ispostavilo se da su nepotrijekpljene.

Šezdeset devet optužbi obuhvaća deset mirovnih misija s 22 slučaja prijavljena u Srednjoafričkoj Republici i 16 slučajeva u Demokratskoj Republici Kongu, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close