VSTVBiH

Za samo dva tjedna zaključene 833 sudske nagodbe

Vijesti / Flash | 18. 10. 2016. u 13:28 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu "Tjedna sudske nagodbe“, od 3. do 14. listopada u sudovima u BiH zaključene su ukupno 833 sudske nagodbe, što je značajno više od mjesečnog prosjeka u prethodnom razdoblju. Ovaj broj čini 15 posto od ukupnog broja predmeta riješenih na ovaj način od početka 2016. godine do danas (5.626 predmeta riješenih sudskom nagodbom), priopćeno je iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV BiH)

Na inicijativu VSTV-a BiH u svim prvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima u BiH organizirani su Tjedni sudske nagodbe a u sklopu realizacije Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa II, financiranog od Kraljevine Norveške.

Najuspješniji na tom planu je Općinski sud u Tuzli (147 sudskih nagodbi), a slijede - Osnovni sud u Banjoj Luci (143), Osnovni sud u Prijedoru (62) i Osnovni sud u Gradišci (36), te Općinski sud u Sanskom Mostu (36).

Najveći broj sudskih nagodbi zaključile su suci: Šefika Trnjanin, Općinski sud u Sanskom Mostu (36), Rukija Jusupović, Općinski sud u Tuzli (20), Dijana Mazalić-Nović, Osnovni sud u Prijedoru (18) i Gordana Stevandić, Osnovni sud u Banjoj Luci (18).

Iz VSTV-a ističu da su rezultati pokazali da su za zaključenje sudske nagodbe najpogodniji predmeti koji se odnose na sporove nastale iz gospodarskih, ugovornih, radnih i obiteljskih odnosa, među kojima treba izdvojiti predmete manje vrijednosti i komunalne predmete.

VSTVBiH izražava zadovoljstvo ostvarenim rezultatima i poziva sve zainteresirane stranke, čiji se predmeti vode pred sudovima u Bosni i Hercegovini, da i u narednom razdoblju pristupe sudu te riješe svoj predmet sudskom nagodbom. Istovremeno, navodi da cilj organiziranja Tjedna sudske nagodbe jeste rješavanje što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke.

Promoviranjem mirnih načina rješavanja sporova, VSTV BiH želi izvršiti pozitivan utjecaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova.

Prioritet se postavlja na brzo i efikasno rješavanje, s naglaskom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda. Imajući u vidu ostvarene rezultate i iskazani interes stranaka, Tjedni sudske nagodbe će biti organizirani periodično u okviru spomenutog projekta.

VSTVBiH će, u suradnji sa sudovima, nastaviti s promocijom mirnih načina rješavanja sporova i kontinuirano provoditi mjere koje utiču na efikasno procesuiranje predmeta. Podsjećaju građane da ukoliko žele da svoj predmet riješe sudskom nagodbom to mogu učiniti tako što će informirati suca koji vodi predmet, odnosno samostalno ili putem svog zastupnika uputiti pismeni prijedlog ili na drugi način iskazati inicijativu za zaključenje sudske nagodbe.

Isto to mogu učiniti i na način da zajedno sa suprotnom strankom, te zastupnikom ukoliko ga imaju, pristupe na sud sa prijedlogom za zaključenje sudske nagodbe, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close