Ameri i Rusi

Za SAD Rusija je neprijatelj, a Kina potencijalni neprijatelj

Vijesti / Flash | 21. 04. 2014. u 15:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Washington riskrira da napravi najveću grešku u svojoj vanjskoj politici dolazeći u isto vrijeme u sukob sa dvije velike svjetske sile - Rusijom i Kinom, rekao je šef odbora za vanjske poslove u ruskoj državnoj Dumi Aleksej Puškov.

"Za SAD Rusija je neprijatelj, a Kina potencijalni neprijatelj. Ali smjer konfrontacije sa obje ove velike sile strateška je greška", istakao je Puškov.

Američki predsjednik Barack Obama odbacio je prošlog mjeseca tvrdnje da je Moskva glavni američki geopolitički protivnik i nazvao Rusiju "regionalnom silom koja predstavlja opasnost svojim prvim susjedima".

Reagirajući na ovu izjavu, Puškov je naglasio da je Obama ovim pokazao "dubinu svog očajanja zbog rastuće međunarodne uloge Rusije, od Sibira do Ukrajine".

I odnosi Washingtona i Pekinga su "zategnuti" zbog nove američke strategije u azijsko-pacifičkom regiji, čiji je cilj suzbijanje moći Kine, navodi "Glas Rusije".

Tijekom nedavne posjete američkog tajnika odbrane Chucka Hagela Pekingu, njegov kineski kolega Chang Vankuan rekao je da napori da se suzbije moć Kine neće nikada uspjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close