Banja Luka

Za RS dosadašnje postupanje Suda BiH izlazi izvan granica prava

Vijesti / Flash | 01. 12. 2016. u 15:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović razgovarao je danas u Banjoj Luci s predstavnicima Pravobraniteljstva i Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove o problemu statusa državne imovine koja se nalazi pod zabranom raspolaganja.

Razmatrano je pitanje pravnog statusa perspektivne vojne imovine koja je u vlasništvu RS-a te analizirane aktivnosti poduzete  s ciljem zaštite interesa RS-a u postupku pred organima na razini BiH, priopćeno je iz resornog entitetskog ministarstva.

"Sugovornici su se usuglasili da dosadašnje postupanje Suda BiH izlazi izvan granica prava, da nije utemeljeno na zakonu jer na nivou BiH ne postoji materijalno-pravni propis iz ove oblasti, te da je Sud BiH u potpunosti zanemario Zakon o odbrani BiH, u kojem je jasno precizirano na koji način može doći do prijenosa vlasništva na imovini, s koje je skinuta zabrana raspolaganja, navodi se u priopćenju.

Pored toga, izražena je zabrinutost jer Pravobraniteljstvo BiH zahtijeva upis prava svojine na nekretninama bez, kako se dodaje, valjanog pravnog osnova koju su uređeni odgovarajućim zakonom.

Složenosti cjelokupne situacije doprinosi i stav Ureda Visokog predstavnika za BiH, koja u svojim pismima iznosi kontradiktorne stavove, derogirajući time zakone koje je nametnuo.

Zaključeno je da će predstavnici RS-a, u narednom razdoblju, predložiti način za rješavanje nastalih problema kako bi se stvorile zakonske pretpostavke za zaštitu svojine-teritorije RS-a, a da se istovremeno osigura da Oružane snage BiH mogu koristiti perspektivnu vojnu imovinu na teritoriji Republike Srpske, u mjeri i u vremenskom razdoblju, za koje se procijenjeni da je to neophodno.

Sugovornici su izrazili stav da je ovakvo rješenje nužno, jer je neophodna pravna sigurnost - da se postupa na osnovu zakona i jednako u jednakim slučajevima.

S druge strane, rješavanje razmatranog problema nužno je uvesti u okvire prava i tako reducirati njegove eventualne političke implikacije, navodi se u priopćenju.

Pored predstavnika Ministarstva pravde RS, sastanku su nazočili Dušanka Majkić, zastupnica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Danijela Novaković pravobraniteljica RS-a i svi zamjenici pravobranitelja (sjedište zamjenika Banja Luka, Doboj, Prijedor, Foča, Trebinje, Istočno Sarajevo, Vlasenica), direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Miloš Komljenović.

Kopirati
Drag cursor here to close