Finci

Za rješenje pitanja Sejdić-Finci najbolja je 2017. godina

Vijesti / Flash | 24. 11. 2014. u 13:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Presuda „Sejdić-Finci“ u ovom mandatu će sigurno biti implementirana bez velike žurbe, rekao je danas novinarima u Sarajevu predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci, jedan od pokretača tužbe u Europskom sudu za ljudska prava.

''Bit će veliko čudo ako u 2014. godini dobijemo Vijeće ministara. Realno je da to bude u veljači 2015., pa godinu dana dok se političari snađu, pa godinu dana pregovora, te je 2017. godina pravo vrijeme da se presuda implementira'', kazao je.

Smatra kako treba odustati od ideje ''da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno'', govoreći kako treba ići korak po korak, jer se ne može raditi izborni zakon ako se prije toga ne promijeni Ustav.

''Tako je prvi korak promjena Ustava, drugi je promjena Izbornog zakona do izbora 2018. godine. Na taj način nećemo dozvoliti da treći put imamo izbore koji su tehnički provedeni fer i korektno, ali koji stotine tisuća građana ostavljaju izvan mogućnosti kandidiranja'', kazao je Finci.

Smatra kako je inicijativa za novi pristup europskom putu BiH, koju su pokrenule Njemačka i Velika Britanija, promijenila redoslijed poteza utoliko što rješavanje presude „Sejdić-Finci“ više nije preduvjet za bilo koje druge pregovore nego će se zajedno s ostalim stvarima rješavati implementacija ove odluke.

''Istovremeno ništa se neće uzeti u obzir što je postignuto ukoliko se ne implementira i ta odluka'', kaže Finci.

Osvrćući se na činjenicu da je BiH trenutno potpredsjedavajuća Vijeća Europa, a da će 19. svibnja iduće godine biti predsjedavajuća Vijeća Europe naglašava da će ''sigurno biti neugodno da se bude na takvom položaju i da BiH to radi, a da istovremeno krši osnovna ljudska prava''.

''Presuda „Sejdić-Finci“ pokazala je kako se u BiH ne poštuju osnovna ljudska prava ne zbog volje političkih lidera samo BiH nego zato što je i međunarodna zajednica to amenovala'', rekao je predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci.

Kopirati
Drag cursor here to close