Podrška

Za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima u BiH 700 tisuća eura

Akcija će se provoditi u suradnji sa institucijama vlasti u BiH i organizacijama civilnog društva i prva je koja se provodi u okviru programa “Horizontal Facility” u BiH.
Vijesti / Flash | 24. 10. 2019. u 12:03 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Europe i Europska unija pokrenuli su projekat “Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini”, kojim se želi pružiti podrška vlastima u BiH kroz unapređenje mjera za borbu protiv trgovine ljudima i pružanje zaštite žrtvama.

Projekat se provodi u okviru zajedničkog programa Europske unije i Vijeća Europe “Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku II”, čija je svrha pružanje pomoći korisnicima u jugoistočnoj Europi u njihovom usklađivanju sa europskim standardima.

Akcija će se provoditi u suradnji sa institucijama vlasti u BiH i organizacijama civilnog društva i prva je koja se provodi u okviru programa “Horizontal Facility” u BiH.

Veleposlanik Drahoslav Štefanek, šef Ureda Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini, izjavio je da je BiH u većini slučajeva zemlja porijekla žrtava trgovine ljudima, a ne zemlja odredišta.

“Fokusirat ćemo se na dva osnovna pitanja. Prvo je radno izrabljivanje žrtava trgovine ljudima u BiH ali i ljudi iz BiH koji se u te svrhe odvode u inozemstvo. Drugo područje je trgovina djecom i maloljetnicima. Postoji konvencija Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima, i nju je ratificiralo 46 zemalja, uključujući i BiH”, rekao je Štefanek.

Vijeće Europe će se u okviru projekta usmjeriti na istraživanje u unaprijed navedenim odabranim oblastima intervencije, izgradnju kapaciteta i podizanje svijesti.

“Radit ćemo mapiranje prostora BiH kako bi se utvrdilo gdje postoji najveća vjerovatnoća da nađete žrtve trgovine ljudima, uključujući i djecu. Također ćemo raditi četiri kampanje o podizanju svijesti u BiH kao i 12 obuka za inspekcije rada, policiju, zdravstvene i prosvetne radnike”, rekao je Štefanek.

Riječ je o trogodišnjem projektu koji će se providiti do svibnja 2022. godine, a za koji je izdvojeno 700.000 eura.

Iz Vijeća Europe prema službenim podacima u prvih šest mjeseci ove godine identificirana 21 žrtva trgovine ljudima.

O tome je, kako su kazali, trebao govoriti Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti BiH i državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, koji se nije pojavio na konferenciji za medije.

Korisnici, odnosno partneri projekta su Ministarstvo sigurnosti BiH, odnosno koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i druge državne i entitetske institucije, kao i nevladine organizacije i udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close