SIP

Za izbore u BiH 60.000 promatrača

Vijesti / Flash | 08. 10. 2014. u 07:00 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održavanje predstojećih općih izbora u BiH pratit će oko 60.000 promatrača, a ovako veliki broj mogao bi stvoriti probleme Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, istaknuto je na njegovoj sjednici. "Ne sjećam se da smo ranije ovoliko promatrača akreditirali. Čekam analizu svih pokazatelja danas za kolegij jer može biti problema. No, možda je ovo i dobro da bi izborni proces bio sigurniji", rekao je Stjepan Mikić, predsjednik SIP-a.

Član ove komisije Branko Petrić naveo je da je akreditirano oko 8.000 promatrača iz domaćih i međunarodnih udruženja i organizacija, a ostatak su posmatrači političkih stranaka u BiH.
"Svaki promatrač na biračkom mjestu može tražiti ponovno brojanje glasova i mi se o tome moramo očitovati", upozorio je Petrić, dodavši da će nakon izbora 12. listopada biti zanimljivo vidjeti analizu doprinosa ovolikog broja izbornih promatrača, navode 'Nezavisne novine'.

Članovi SIP-a danas su razmatrali zahtjeve 22 međunarodne organizacije za akreditiranje njihovih promatrača. Većina zahtjeva je odobrena, a Petrić se usprotivio akreditiranju i bh. državljana koji su zaposleni u međunarodnim organizacijama. "Nelogična je situacija da jedna osoba, kao bh. državljanin, ovdje bude i glasač i strani promatrač", obrazložio je Petrić, a član SIP-a Irena Hadžiabdić napomenula je da su u dosadašnjoj praksi odobravane akreditacije za naše državljane zaposlene u međunarodnim institucijama.

SIP bi danas mogao zauzeti stav o prijavi SNSD-a podnesenoj zbog neprimjerenog ponašanja simpatizera koalicije Saveza za promjene na mitingu u Trebinju, gdje su vrijeđani Željka Cvijanović, Milorad Dodik i Igor Radojičić, kandidati SNSD-a. SIP je u ponedjeljak Savezu poslao dopis da se u roku od 24 sata izjasne o prijavi SNSD-a.

Bez obzira da li će se Savez za promjene izjasniti u roku, SIP će se oglasiti svojim stavom o prijavi SNSD-a. Zbog kršenja pravila u predizbornoj kampanji SIP može izreći novčanu kaznu od najviše 10.000 KM, izbrisati kandidata s kandidatske liste, ili poništiti ovjeru stranke za učešće na izborima, pišu 'Nezavisne'.

Kopirati
Drag cursor here to close