Nestale osobe

Za bolji proces traženja potreban viši nivo svijesti i veća politička volja

Vijesti / Flash | 24. 05. 2017. u 15:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proces traženja nestalih osoba ne odvija se dinamikom koju očekuju članovi njihovih obitelji te se mora jačati politička volja i podići nivo svijesti kompletnog bh. društva o potrebi rješavanja tog problema.

Zaključili su to, između ostalog, sudionici regionalne koordinacije udruženja obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije na konferenciji u Sarajevu, koja je posvećena procesu ekshumacije i identifikacije nestalih osoba na području BiH.

Član Kolegija direktora Instituta za nestale BiH Marko Jurišić kazao je na pres-konferenciji da se, iako je dosad pronađeno oko 75 posto nestalih, u BiH još traga za oko sedam hiljada osoba. Naglašava da je ključni problem nedostatak relevantnih informacija o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica. Sve je manje takvih informacija, a kao jedno od opravdanja zašto je proces usporen navodi i činjenicu da je dosta godina prošlo od kraja rata u BiH i mnogi svjedoci su preminuli.

''Jedan od razloga je i nizak nivo svijesti posljednjih godina o potrebi rješavanja problema traženja nestalih osoba. Imam osjećaj da se taj proces gura u stranu, da više nije prioritet institucija vlasti. Očito je da treba učiniti dodatne napore da se razina svijesti bh. društva podigne i da se sve strukture vlasti snažnije uključe u rješavanje problema traženja nestalih osoba'', kazao je.

Ističe da je Institut poduzeo niz radnji da bi se, uz stalnu suradnju s institucijama koje se bave pitanjem nestalih osoba, došlo do relevantnih informacija o lokacijama grobnica ali da zasad nisu dobili očekivane rezultate.

Predsjednik Komisije za nestale osobe Vlade Srbije Veljko Odalović istaknuo je važnost zajedničkog pristupa i sagledavanja u procesu traženja nestalih, a regionalni mehanizam okarakterizirao kao jedini moguć.

''Ne možemo postaviti administrativne barijere jer moramo da prepoznamo taj mehanizam tako da premašimo granice, poštujući propise svakog od regiona. Mi ćemo se tako i ponašat'', kazao je.

Šef Programa Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) za zapadni Balkan Matthew Holliday prioritetnim za proces traženja nestalih osoba u BiH smatra traženje novih skrivenih grobnica kao i stjecanje uvida u stanje u mrtvačnicama u BiH u kojima su neidentificirani posmrtni ostaci. U tome, kaže, ICMP pomaže ovdašnjim nadležnim institucijama.

Po riječima članice Upravnog odbora Regionalne koordinacije Olgice Božanić zaključke s današnjeg skupa usmjerene na ubrzanje procesa traženja nestalih na području BiH uputit će nadležnim institucijama. Između ostalog zatražit će i susret delegacije Regionalne koordinacije s članovima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH i informirati ih da bez njihove podrške proces traženja nestalih neće ići željenim intenzitetom.

Regionalna koordinacija udruženja obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije okuplja 18 saveza i udruženja s područja bivše Jugoslavije.

Kopirati
Drag cursor here to close