Uvjerljiva pobjeda

Xavier Bettel - prvi gay predsjednik Europskog vijeća

Vijesti / Flash | 06. 07. 2015. u 08:25 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Xavier Bettel, premijer Luksemburga, postao je prvi "gay predsjednik" Europskog vijeća - navodi europski tisak.

Bettel, 42-godišnji pravnik, preuzeo je upravljanje bogatom kneževinom nakon što je na izborima porazio Jean-Claude Junckera, koji je, u međuvremenu, postao predsjednik Europske komisije.

Mada su ga politički protivnici tijekom kampanje nazivali: "mis - misis" /gospođica - gospođa/, Bettel je uvjerljivo trijumfirao, piše Srna.

On ima ambiciozan plan modelizirati Luksemburg, a prvi potez bilo je "uvođenje bračne ravnopravnosti", nakon čega se i sam vjenčao s dugogodišnjim partnerom.

Također, Bettel želi da se EU humanije odnosi prema izbjeglicama koje preko mora dolaze u Europu.

Poziciju premijera katoličkog Luksemburga Bettel nije preuzeo bez političkog iskustva, s obzirom da je prethodno bio gradonačelnik grada Luksemburga.

U ovoj kneževini uobičajeno je da jedna osoba vodi više ministarstava – pa je tako Bettel i ministar uprave, ministar informiranja i medija, ali i ministar "bogoslovlja" .

Mediji podsjećaju da je sadašnji predsjednik Europske komisije Juncker ostavio Betelu velike probleme u Luksemburgu - skandal s tajnim službama koji ga je i koštao gubitka premijerske pozicije, te problematičan poreski sustav.

Kopirati
Drag cursor here to close