Dokumenti Vault 7

Wikileaks: CIA špijunira preko mobitela, Samsung televizora i Microsoft Windowsa

Vijesti / Flash | 07. 03. 2017. u 15:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Wikileaks' je objavio početak serije publiciranja novih povjerljivih dokumenata američke Centralne obavještajne agencije (CIA), pod nazivom 'Vault 7'. Riječ je o do sada najvećem objavljivanju povjerljivih dokumenata ove američke agencije, navodi web-site u priopćenju.

"Količina objavljenih stranica u prvom dijelu 'Vault 7' već premašuje ukupan broj stranica objavljenih u prve tri godine curenja iz Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), što je djelo Edwarda Snowdena", navodi se u priopćenju.

Prvi dio novog materijala sastoji se od 8.761 dokumenata i fileova iz izolirane i dobro zaštićene mreže unutar sjedišta CIA u Langleyju, prenosi 'Sputnik'.

'Wikileaks' navodi da je CIA nedavno izgubila kontrolu nad većim dijelom svog hakerskog arsenala i da se nekoliko stotina milijuna linija kompjuterskog koda neovlašteno kreće u krugovima bivših američkih državnih hakera i radnika po ugovoru.

"Jedan od njih dostavio je 'Wikileaksu' dijelove te arhive", napominje se u priopćenju, objavila je Srna.

Novi dokumenti ukazuju na globalni tajni hakerski program i njegov arsenal zlonamjernog softvera usmjeren na širok spektar proizvoda američkih i europskih kompanija, uključujući 'Appleov iPhone', 'Googleov android', 'Microsoftov Windows', čak i 'Samsungove' televizore i njihove mikrofone, koji se koriste za prisluškivanje.

'Wikileaks' navodi da je CIA od 2001. godine stekla političku i proračunsku prednost nad NSA i da su njeni agenti napravili svoju 'vojsku hakera'. Pored toga, odjel za hakerske operacije pri CIA nema ovlaštenje da surađuje sa NSA.

Kopirati
Drag cursor here to close